KAKO PRIPREMITI AUTOMOBIL ZA HLADNO I KIŠOVITO VRIJEME?

Nakon ljetnih vrućina temperature su pale gotovo preko noći, a sunčane i vedre dane zamijenili sivi oblaci, kiša i vlaga. Još malo i stiže nam jesen, a za njom i zima. Promjena vremena sa  sobom donosi i promjenu uvjeta na cesti. Kako bi bili spremni za novonastale uvjete donosimo Vam nekoliko savjeta kako pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije vrijeme. Naravno, za sve preporučamo odlazak provjerenom serviseru koji će Vam dati dodatne upute i savjete te Vaš automobil pripremiti na novonastale uvjete vožnje.

 

 

Akumulator i kablovi

Jedna od najosnovnijih stvari je akumulator. Zasigurno se ne želite dovesti u situaciju da negdje žurite, a Vaš automobil ne želi upaliti? Provjera stanja Vašeg akumulatora, odnosno razine elektrolita u njemu, kao i kablova nešto je što morate shvatiti vrlo ozbiljno kako se ne bi doveli u neugodne situacije. Uz akumulator, vrlo je bitno provjeriti i stanje raznih tekućina u automobilu, poput kočione tekućine, tekućine za hlađenje i sredstva za pranje stakla.

Tekućina za hlađenje

Svi znamo da se voda smrzava na ništici, stoga je potrebno provjeriti tekućinu za hlađenje i zamijeniti ju antifrizom koji će izdržati temperature daleko ispod ništice. Ako u sustavu nije antifriz ili je izmiješan s vodom, može doći do smrzavanja pri čemu se povećava obujam tekućine, a to dovodi do pucanja bloka.

Gume

S razlogom postoje ljetne i zimske gume. S nadolaskom hladnijih vremena treba provjeriti stanje Vaših guma te ih zamijeniti zimskim gumama koje će odgovarajuće pristajati novim uvjetima vožnje na cesti. Ne moramo spominjati što se sve može dogoditi ako se vozite s lošim, starim, istrošenim ili neodgovarajućim gumama. Izlijetanje s ceste samo je lakša posljedica takve vožnje.

Svjetla i pokazivači smjera

S jesenskim danima dolaze i magle, kiše i tmurno vrijeme što smanjuje vidljivost na cestama. Kako bismo maksimalizirali svoju vidljivost potrebno je provjeriti i podesiti svjetla i svu signalizaciju. Također je vrlo važno i održavati automobil čistim, a posebice stakla i svjetla kako bismo spriječili zamagljenja i smanjenje vidljivosti.

Grijači stakla i brisači

Kako bi Vaša stakla bila uvijek čista i suha potrebno je imati ispravne grijače te brisače. Zapamtite, vidljivost i preglednost su osnova sigurne vožnje.

Motorno ulje

Novo motorno ulje olakšava rad Vašeg motora, stoga je vrlo bitno zamijeniti ga prije nadolaska zime. Naravno, potrebno je paziti na odgovarajući tip ulja za vašu marku i tip vozila.

Pomoćna oprema

Lanci za snijeg, reflektirajući prsluk, kutija prve pomoći te ostala pomoćna oprema mogu nam spasiti dan, ali i život. Stoga je izuzetno bitno provjeriti stanje i ispravnost vaše opreme te ju po potrebi zamijeniti novom.