UZ PLES DO BOLJE KOORDINACIJE I ZDRAVIH NAVIKA ZA VAS I VAŠE NAJMLAĐE

“Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih.” 

(Vicki Baum)

Svjedoci smo današnjeg društva u kojem tehnologija zauzima sve važnije mjesto u našim životima, a posebice u životima mladih, pa čak i djece. Tehnologija donosi mnogobrojne prednosti, ali i brojne negativne posljedice. Mladi sve više sjede pred televizorom, tipkaju na mobitele i igraju videoigrice. Naravno, sve je to u redu dok je u jednoj zdravoj količini. No danas je sve rjeđe vidjeti djecu kako se igraju na ulici, trče, voze bicikl. Prezaposleni roditelji često nemaju vremena za igru te djecu ostavljaju uz mobitele i računala.

Znanstvena istraživanja su pokazala kako današnja djeca i mladi imaju smanjenu sposobnost koordinacije, nespretna su i često puta pretila. Razlog je upravo dugotrajno sjedenje i nebavljenje športom.

Razočaravajuća statistika također pokazuje kako se od svih naroda Europske Unije upravo Hrvati najmanje bave športskim aktivnostima. Uz to, malo i putujemo, a i slabo čitamo.

Još jedan zabrinjavajući podatak pokazuje kako se današnja djeca, bez obzira na sve tehnološke mogućnosti komunikacije, sve manje druže, provode vrijeme u zatvorenom, a česte su i pojave zatvaranja u sebe i smanjenih socijalnih vještina.

Život je nekada bio drugačiji, više se vremena provodilo na otvorenom, djeca su se družila i stvarala prijateljstva na ulici od najranijih godina. S vremenom bi došlo i vrijeme prvih izlazaka na kojima je bilo bitno znati plesati. Ples je jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti koja se oduvijek mijenjala i nadopunjavala.

Ples je pratio čovjeka gdje god je išao, služio mu je kao zabava, rekreacija, ali imao je i puno ozbiljniju ulogu u društvenim događanjima pa čak i religijskim ritualima. S vremenom ples je postao umjetnost i znati plesati značilo je biti kulturan i elegantan. Svima nam pred oči dolaze scene velikih balova na europskim dvorovima, od Venecije i Beča sve do carske Rusije. Ili pak prizori energičnog tanga u kavanama argentinskog Buenos Airesa.

Danas postoje tisuće vrsti plesova, narodnih i suvremenih. Plesna umjetnost rađa brojne plesače i plesačice koji su zvijezde u svojim zemljama, a koreografije postaju sve složenije i zahtjevnije.

Brojne su prednosti bavljenja plesom i plesnom umjetnošću. Koordinacija tijela uz ples dovodi se do savršenstva, ples jača agilnost i mišiće. Uz zdravstvene blagodati idu i one društvene, ples je uvijek bio prilika za druženje, razvijanje socijalnih vještina i sklapanje prijateljstava.

Uza sve to, ples je lijep, ples je čaroban, ples je elegantan. Vještina je to koja je i korisna i ugodna.

KARLOVAČKI PLESNI CENTAR STUDIO 23

Već dugi niz godina, tri desetljeća u Karlovcu djeluje Plesni centar Studio 23 kroz kojeg je prošlo više od sedam tisuća plesača i plesačica. Brojni su Karlovčani i Karlovčanke svoje prve plesne korake naučili upravo u Studiju 23.

Kroz brojne aktivnosti za Vaše najmlađe, ali i one starije i odrasle, ovaj vrhunski plesni centar popularizira plesnu umjetnost i pruža mladima mogućnost kreativnog izražavanja, druženja, zabave i putovanja. Izvrsnim rezultatima na brojnim natjecanjima Studio 23 na najljepši način predstavlja Karlovac diljem Lijepe Naše.

Stoga Vam preporučamo upravo stručne i educirane pedagoge i voditelje Studija 23 koji će Vaše mališane kroz zabavu naučiti prvim plesnim koracima i pokazati Vam sve blagodati ove umjetnosti.

Možda se upravo među Vašim najmlađima krije buduća plesačka zvijezda!