OIL PULLING: DREVNA METODA DETOKSIFIKACIJE POMOĆU BILJNIH ULJA

Nanovo je otkrivena tisućljetna metoda izvlačenja toksina iz tijela pomoću biljnih ulja čije blagodati za organizam potvrđuju znanstvena istraživanja.

Ayurveda je najstariji svjetski indoeuropski sustav liječenja koji se zasniva na korištenju prirodnih sastojaka i metoda te uključuje cjeloviti, holistički pristup psihofizičkom zdravlju.

Jedna od drevnih metoda ayurvedske medicine koja u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti je oil pulling („izvlačenje uljem). Radi se o jednostavnoj metodi održavanja zdravlja i higijene usne šupljine, ali i detoksifikacije cijelog organizma pomoću biljnih ulja. Najčešće se koristi kokosovo ulje, ali i maslinovo, suncokretovo ili sezamovo. Ono što je bitno je da ulje bude čiste ekološke proizvodnje.

Naime, zagovaratelji oil pullinga smatraju da je pomoću ulja moguće iz tijela izvući štetne mikroorganizme i toksine, baš kao što sapun za pranje ruku izvlači prljavštinu.

Postupak je vrlo jednostavan. Ujutro natašte uzmete veliku žlicu ulja u usta i mućkate ga u ustima i između zubi nekih dvadesetak minuta. Pri sobnoj temperaturi kokosovo ulje je u krutom stanju stoga ćete ga malo trebati sažvakati dok se otopi u ustima. Bitno je da pritom ne progutate ulje. Nakon što ulje promijeni boju i postane gušće – to je znak da je puno mikroorganizama i toksina – izbacite ga u kantu za smeće i temeljito operete zube kao i svako jutro. Kako biste dodatno pojačali zdravstvene blagodati, u kokosovo ulje možete dodati nekoliko kapi eteričnih ulja, poput lavande.

Znanost potvrđuje blagodati čistih biljnih ulja poput osvježavanja daha, održavanja higijene usne šupljine, zaustavljanja krvarenja desni, izbjeljivanja i učvršćivanja zubi. No ayurvedska medicina smatra da oil pulling ima još niz drugih zdravstvenih prednosti poput poboljšanja stanja kod osoba koje boluju od dijabetesa i astme.

Stoga preporučamo da oil pulling uvrstite u Vašu rutinu održavanja zubne higijene i još jednom napominjemo što je bitno:

  • Koristite samo najčišća djevičanska ulja iz organske, ekološke proizvodnje.
  • Preporuča se koristiti kokosovo ulje zbog svog protubakterijskog, protuvirusnog i protugljivičnog djelovanja.
  • Mućkajte ulje u ustima minimalno 15-20 minuta, za to vrijeme možete čitati, tuširati se, kuhati, gledati televiziju.
  • Nakon toga izbacite ulje u kantu za smeće – pazite da ne progutate niti najmanju količinu ulja.
  • Na kraju temeljito operite zube četkicom i koncem za zube.