Razgovor Damir Mandić: Ponosan sam što nam ni jedan euro europskog novca nije promakao

KA-info: Ova godina pa tako i rođendanska proslava Karlovca u znaku su korona krize. Jeste li zadovoljni načinom na koji su se Karlovčani ponašali za vrijeme pandemije?

Mandić: Mislim da su svi u Karlovcu reagirali na vrijeme i odgovorno. Ovo je svjetski problem s puno nepoznanica i velikom dozom neizvjesnosti. Zato je važno da smo reagirali odgovorno i na taj način pridonijeli kontroli situacije. Što nas još čeka možemo samo predviđati, ali moramo nastaviti biti odgovorni, moramo biti svjesni da ćemo morati mijenjati mnoge navike i da je sada osnovni cilj zaštititi zdravlje ali i egzistenciju svih, organizirati se na način da svi poslovni procesi nesmetano funkcioniraju kako bi zaštitili što više radnih mjesta.

KA-info: Ipak, dio proslave rođendana odvija se, na otvorenom, uz manju posjećenost nego prijašnjih godina. Kako to da ste odlučili da dio događanja bude odrađen?

Mandić: Prateći epidemiološku situaciju zaključili smo da moramo odustati od većine programa ali da pametnim upravljanjem možemo organizirati dio manifestacija. Smanjili smo i sredstva za Zvjezdano ljeto. Važno je da se gotovo sva događanja odvijaju na otvorenom. Upravo zbog naglog povećanja broja zaraženih u Hrvatskoj, iako je za sada u Karlovcu stanje zadovoljavajuće, odustali smo od svih događanja posljednja dva dana Zvjezdanog ljeta. To je na tragu sintagme da ćemo morati naučiti plesati sa virusom. Ono što je jednako tako sigurno za sad virus vodi ples.

KA-info: Neki projekti, unatoč situaciji u kojoj smo se našli, završeni su. No, posljedice korona krize nemoguće je izbjeći. Koliko Grad uopće ima kapaciteta da djelomično sanira, odnosno pomogne sanirati posljedice?

Mandić: Za sad se naše projekcije o smanjenju prihoda proračuna za 20 milijuna kuna, a samim tim i odustajanju od nekih projekata i aktivnosti, čine realnima, na žalost. Prvi smo u Hrvatskoj poduzeli mjere kojima smo odlučili pomoći građanima i gospodarstvu. Pokazalo se jako dobrim, pogotovo na psihološkom planu smanjenja neizvjesnosti. Ipak, prave posljedice ćemo tek osjetiti. Svi zajedno moramo osvijestiti i podijeliti teret rješenja. Smanjivanjem plaća u gradskom sustavu pokazali smo da smo svjesni situacije kao i nezaustavljanjem nekih projekata da ne želimo biti uzrok zaustavljanja poslovnih aktivnosti.

Činjenica je da je Vlada RH svojim mjerama spasila u prvom valu dramatične posljedice po građane i gospodarstvo. U tom kontekstu ćemo se i dalje usklađivati sa nacionalnim mjerama. Ovu 2020. samo zajedno možemo izdržati i ostati na nogama.

KA-info: Odradili ste tri godine mandata. Čime se najviše ponosite u protekle tri godine, a što biste da možete promijenili?

Mandić: Ponavljam ovih dana da sam ponosan na činjenicu da smo obećanje sa Svečane sjednice Gradskog vijeća iz 2017. godine kako ćemo pokrenuti strateške projekte za grad Karlovac a koji su u nadležnosti Vlade RH zaista i odradili. Obrana od poplava, Obilaznica Turnja, drugi kolosijek Karlovac – Hrvatski Leskovac su živi projekti. Gradske službe su u ovim projektima dale i više od onog što su bile dužne.

Ponosan sam što nam ni jedan euro europskog novca nije promakao. Poduzetnička zona Gornje Mekušje je upravo najbolji primjer.

Uspjeli smo čak Karlovac uvesti u ITU mehanizam kao nositelja Većeg urbanog područja Karlovac Duga Resa Ozalj. Ostali gradovi, njih sedam, za to su se pripremali tri godine, mi smo sve odradili za 6 mjeseci. Već iz ovog financijskog razdoblja spremni smo povući novce za Edison, obnovu vrelovoda, Centra Nikole Tesle.

Ponosan sam na Zvjezdano ljeto, Advent, novi koncept Dana piva. Pozicionirali smo Karlovac još više na turističkoj karti Hrvatske. Na nove vrtiće, Grabrik, Mahično, Dubovac. Na muzej na Turnju. Energetske obnove. Zaista smo puno radili.

Što bih mijenjao? Prije svega smatram da Karlovac još više moramo pozicionirati u odnosu na nacionalnu razinu i nacionalne strateške politike. Nisam zadovoljan brzinom smartcity strategije, iako smo i tu odradili kvalitetne projekte u digitalizaciji poslovnih procesa. Tu možemo još više.

KA-info: Nastavili ste procese obnove dječjih vrtića, odnosno izgradnje novih. Smanjili ste cijenu za treće i svako sljedeće dijete, podigli naknadu za rođenje djeteta. Vide li se rezultati tih mjera?

Mandić: Puno smo ulagali u vrtiće. Smanjili smo cijene za obitelji s troje i više djece. To su dugoročne mjere koje svoju snagu mogu dobiti u sinergiji s nacionalnim demografskim mjerama. Mislim da se tu krećemo u pravom smjeru iako osobno smatram da tu moramo još više. Najveća demografska mjera je osigurati poslovnu perspektivu što većem broju ljudi.

Nemamo još dovoljno mjesta u vrtićima. Vrlo brzo ćemo izići s planovima kako bi i tu dovršili posao do kraja.

KA-info: Ulaganje u proizvodnju mora biti prioritet, vidljivo je to i iz ove korona krize u kojoj se još nalazimo. Može li Grad tu učiniti više? Možda ne samo direktnom materijalnom podrškom poduzetnicima, već i urgiranjem prema Ministarstvima kod nekih potreba koje se jave gospodarstvenicima?

Mandić: To i radimo. Naše mjere smo dogovorili sa Obrtničkom i Gospodarskom komorom. Nakon toga su ih preuzeli mnogi gradovi. Karlovac svoju trenutnu stabilnost može zahvaliti prije svega proizvodnim djelatnostima. Podržavamo svaku poduzetničku inicijativu. Na svim razinama. Zona Gornje Mekušje je već do pola popunjena. Od ulaganja u nju imamo velika očekivanja. Jer radi se upravo o industriji.

KA-info: Koliko ste zadovoljni EU projektima i njihovim provođenjem? Može li bolje?

Mandić: Na ovo pitanje sam dijelom već odgovorio. Važno je znati da smo prepoznati i na nacionalnoj razini kao grad koji je u zadnje tri godine pri vrhu u povlačenju EU sredstava. U ovom trenutku je ugovoreno preko 500 milijuna kuna. Napokon ćemo riješiti Radićevu i komunalnu infrastrukturu Zvijezde. Karlovačka županija uređuje Oružanu, Veleučilište je odradilo vrhunski projekt Atrij znanja.

Spremni smo za novo financijsko razdoblje. Tu prije svega mislim na Geotermalne potencijale, uređenje još nekih starih građevina poput Gajeve 21, novog Vatrogasnog centra. U vojarni Luščić vjerujem da se otvara nova stranica urbanističkog razvoja Karlovca.

Držim da su pred nama izazovna vremena. Vremena za kreativne i odvažne. A ova uprava je pokazala da to jest.