Osvrt na predstavljanje knjige “Doba presvlačenja”

 

Austrijski kulturni forum Zagreb i Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac predstavili su u utorak, 6. srpnja 2021. knjigu Doba presvlačenja (Zeit der Häutung) autora Roberta Kleindiensta. Austrijski kulturni forum Zagreb knjigu prvi put predstavlja u Hrvatskoj u suradnji s Gradskom knjižnicom Karlovac.

Knjigu su na terasi Knjižnice predstavili sam autor i prevoditeljica Milka Car.

Roman se bavi rijetko tematiziranim aspektima hrvatske i austrijske prošlosti. U središtu je zbivanja glavni ženski lik Ana Sadak koja je bila njegovateljica u ustaškom dječjem logoru gdje se altruistički brinula za malene zarobljenike, ne sluteći njihovu sudbinu. Time se prikazuje sudbina pojedinca zarobljenoga u povijesnim zbivanjima. Autor je svoj roman nazvao Doba presvlačenja, na njemačkome Die Zeit der Häutung, a potonja je imenica usko povezana s kožom (die Haut). Doista, taj se roman uvlači pod kožu. Boli nas dok pratimo što se događalo i kako se sve odvijalo.

 Robert Kleindienst (1975.) austrijski je autor, studirao je germanistiku, politologiju i pedagogiju na sveučilištu u Salzburgu. Od 2016. godine ima status slobodnog umjetnika, član je književnih skupina Grazer Autorenversammlung i IG Autorinnen Autoren, Salzburger Autorengruppe te utemeljitelj književnog portala die flut. Autor je romana Später vielleicht (Poslije možda, 2009.), Nicht im Traum (Ni u snu, 2013.) i Doba presvlačenja ( Zeit der Häutung, 2019.), zbirke pripovijedaka Vermintes Echo (Minirana jeka, 2014.) kao i zbirke poezije Brandseeleute (Ljudi s jezera Brandsee, 2014.). Dobitnik je književnih nagrada, primjerice za tekst Aschenmeerschwein: Antikodex koji se bavi razotkrivanjem nacionalsocijalističkih zločina. Kleindienstove su glavne teme suočavanje s prošlošću i traumama Drugoga svjetskog rata.

https://www.robertkleindienst.at/

 Milka Car (1973.) studirala je germanistiku i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu i Beču (1999./2000., ÖAD stipendija), magistrirala 2003., a doktorirala 2008. godine. Od 2010. je redovna profesorica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prije promocije, autor knjige i predstavnici Austrijskog kulturnog foruma, Stephanie Karner, direktorica, Nada Ivanušić, djelatnica, te Jürgen Ehgartner iz izdavačke kuće Leykam International, obišli su uz stručno vodstvo karlovačku knjižnicu te najavili daljnju suradnju u budućnosti.