Kreativna radionica za odrasle„Pakao u staklenci“

U Knjižnici za mlade, Ivana Banjavčića 8, Karlovac, održat će se kreativna radionica za odrasle (od 16 godina nadalje) u utorak, 28. rujna 2021. od 18 do 20 sati.

Ove se godine obilježava 700. godišnjica smrti velikog Dantea Alighierija. Rođen je 1265. u Firenci, a za grad je obavljao različite diplomatske službe te zauzimao visoke položaje u gradskoj upravi. Kada je tadašnja vladajuća stranka, čiji je Dante bio pobornik, izgubila vlast, doživotno je prognan iz grada uz prijetnje lomačom. Umro je u Ravenni sredinom rujna 1321. godine.Kao dječak upoznao je Beatrice Portinari, koja se kasnije udala za drugoga. Iako se i on oženio drugom djevojkom, Beatrice je za njega ostala ideal savršene žene. Njezina je smrt kod njega izazvala krizu vjere zbog koje je uronio u filozofska i teološka proučavanja iz kojih je nastao opsežan ep Božanstvena komedija. Dante u njemu opisuje imaginarno putovanje kroz pakao, čistilište i raj, na kojemu ga vode rimski pjesnik Vergilije, sama Beatrice te na kraju mistik sveti Bernard iz Clairvauxa.Božanstvena komedija sastoji se od uvodnog pjevanja te još tri dijela: Pakao, Čistilište i Raj, koji svaki imaju po 33 pjevanja, dakle, ukupno stotinu pjevanja, prožeta simbolikom prolaza čovječanstva od grijeha do spasa; riječ je o remek-djelu svjetske književnosti, a zanimljivo je da je u zadnjem pjevanju spomenut i hodočasnik koji možda dolazi iz Hrvatske.

Na radionici će se izrađivati motivi inspirirani Danteovim Paklom te će ih „zatočiti“ u staklenke koje će postati jezivi, ali simpatični ukrasi. Sudjelovanje je besplatno, a voditelji radionice su Mario Šimić i Sanja Graša.

S obzirom na još uvijek važeće epidemiološke mjere, broj mjesta na radionici je ograničen te su potrebne prethodne prijave na mladi@gkka.hr.