PREKRASNA, ELEGANTNA I SNAŽNA RUSKA IMENA ZA DJECU

Iz Rusije s ljubavlju!

ALEKSANDAR, BORIS, LEONID, MAKSIM, VLADISLAV, ALINA, ANJA, ANASTAZIJA, ELENA, KATJA, LARISA, IRINA, MAŠA, SOFIJA, TAMARA, TATJANA, OLGA …

Bez obzira jeste li ljubitelj ruske kulture, profinjene umjetnosti i svevremenske književnosti ili samo volite moderna, a opet elegantna i tradicionalna imena sa snažnim značenjem, sigurni smo da će Vas upravo ruska imena oduševiti. Stoga Vam donosimo niz popularnih imena koja su upravo poznati Rusi i klasična djela ruske književnosti proslavili.

Dio njih ima grčko podrijetlo pa se zapravo radi o njihovim ruskim inačicama, dok su neka izvorno slavenska, germanska ili latinska. Zbog lakšeg snalaženja uključili smo i neka ukrajinska imena koja su česta među Rusima.

Budući da su hrvatski i ruski jezik srodni, savršeno su prilagođena i mnoga već udomaćena kod nas, ali još uvijek ima mjesta za prihvatiti nova. Ruska imena odzvanjaju snagom, ponosom i elegancijom, neprolaznom slavom i romantikom – baš kao iz bajke.

ŽENSKA IMENA

Aleksandra – Ženski oblik grčkog muškog imena Aleksandar koje znači „branitelj, zaštitnik ljudi“. Najpoznatiji Aleksandar je antički osvajač Aleksandar Veliki Makedonski koji je do 32. godine života pokorio gotovo cijeli poznati svijet te zauvijek promijenio tijek povijesti. Nikada nije izgubio bitku iako je često puta bio nadjačan u ljudstvu. Njegovo vojno umijeće bilo je nenadmašno, a po karakteru je bio neustrašiv, žestok, impulzivan i energičan, uvijek u prvim redovima u boju, nestrpljiv te prepun ambicije i želje za osvajanjem cijeloga svijeta. Imao je veliku žeđ za znanjem i poštovanje prema umjetnosti te je volio čitati i raspravljati o raznim temama. Krasila ga je iznimna inteligencija, a po svemu je još od najranijih dana bio predodređen za velika djela. I fizički je bio poseban, izrazite plave kose i očiju različitih boja, jedno je oko imao plavo, a drugo smeđe. Aleksandra Panova poznata je ruska tenisačica.

Alina – Ime grčkog podrijetla popularno u Rusiji, znači „svjetlost“, poznata ruska gimnastičarka Alina Kabajeva.

Anastazija – Ime grčkog podrijetla popularno u Rusiji, znači „ona koja je uskrsnula“. Jedna od četiri kćeri posljednjeg ruskog cara Nikole II. bila je poznata carevna Anastazija Romanova.

Anja – Ruski oblik imena Ana, hebrejskog podrijetla u značenju „milost“, popularno i u skandinavskim zemljama.

Darija – Omiljeno rusko ime Darija je ženski oblik muškog imena Darije koje je nastalo od latinskog oblika imena “Darius”, a koje pak dolazi od grčkog “Dariós”. Svemu je početak staroperzijsko ime Darayavahuš koje se sastoji od riječi „daraja“ u značenju „posjedovanje, držanje“ i riječi „vahu“ što znači „bogatstvo, blago“, pa bi mu značenje bilo „dobrostojeći, bogataš“. Najpoznatiji je perzijski kralj (šah) Darije Veliki iz loze Ahemenida. Darija Žukova poznata je ruska modna dizajnerica i poslovna žena.

Denisa (Dionizija) – Dolazi od imena grčkog boga plodnosti zemlje, veselja i vegetacije Dioniza. Vrlo moderno i popularno ime diljem srednje i istočne Europe.

Ekaterina (Katarina) – Jedan od ruskih oblika grčkog imena Katarina u značenju „koja je čista, pristojna“. Ekaterina Gordeeva proslavljena je ruska klizačica u paru.

Elena (Jelena, Helena)– Ime grčkog podrijetla često u Hrvatskoj i Rusiji u značenju „sunčeva svjetlost“. Ostali oblici imena su Jelena (izvorni hrvatski) i Helena. U grčkoj mitologiji je Helena kći Zeusa i Lede, ona je najljepša žena na cijelome svijetu, a njena otmica bila je uzrok Trojanskog rata. Kroz stoljeća razni oblici imena Helena bili su i ostali iznimno popularni kod europskih vladara i plemića. Jedno je od najčešćih i najelegantnijih imena europske civilizacije koje u sebi utjelovljuje plemeniti duh antičke Europe i Sredozemlja na čijim je temeljima nastala naša Zapadna kultura.

Irina (Irena) – Ruski oblik grčkog imena Irena koje dolazi od imena grčke božice mira, poznati ruski model Irina Shayk. Bizantska carica Irena Atenjanka bila je prva žena na bizantskom carskom prijestolju.

Lidija – Žensko ime grčkoga podrijetla koje znači “lijepa”, “plemenita”, ali i “ona koja je iz Lidije” (Lidija je bila drevna antička pokrajina). Sveta Lidija iz Tijatire bila je prva krštena Europljanka. Lidija Skoblikova poznata je ruska klizačica.

Katja – Jedan od ruskih oblika grčkog imena Katarina u značenju „koja je čista, pristojna“, popularno diljem Skandinavije.

Ksenija – Ime grčkog podrijetla u značenju gostoljubiva, gostoprimljiva, gostinski dar”. Velika vojvotkinja Ksenija Aleksandrovna bila je sestra posljednjeg ruskog cara Nikole II.

Larisa – Rusko ime grčkog podrijetla. U grčkoj mitologiji je Larisa Pelazgova kći i nimfa iz Tesalije, moguće da je izvedeno od grčke riječi “laros” što znači “slatko”, a također može značiti “zaštita”. Popularnost je steklo kroz roman „Doktor Živago“ velikog ruskog pisca Borisa Pasternaka

Lena – Skraćeni oblik imena Elena (Jelena, Helena).

Ljudmila – Slavensko ime popularno u Rusiji i diljem slavenskih zemalja. Ljudmila je bila kći Vladimira I., kneza Kijevske Rusi koju je Aleksandar Sergejevič Puškin opjevao u poemi Ruslan i Ljudmila.

Maša (Marija) – Jedna od ruskih inačica europskog imena Marija. Maša je simpatična glavna junakinja iznimno popularnog ruskog crtića za djecu Maša i medvjed.

Nadija – Ruska inačica slavenskog i hrvatskog imena Nada, poznata gimnastičarka Nadija Elena Comaneci.

Natalija – Ime latinskog podrijetla popularno u Rusiji, dolazi od latinskog značenja “rođena” te se često davalo djeci rođenoj na sam Božić. Sveta Natalija iz Nikomedijeje ranokršćanska mučenica koja je 306. godine ubijena zajedno sa svojim suprugom Adrijanom. Spomendan joj je 1. prosinca. Sveta Natalija iz Córdobe je kršćanska mučenica koja je 852. godine ubijena zajedno sa suprugom Aurelijem za vrijeme muslimanske okupacije Španjolske. Spomendan joj je 27. srpnja. 

Nataša – Jedna od ruskih inačica imena Natalija. Nataša Rostova je jedan od glavnih likova u djelu Rat i mir Lava Tolstoja.

Nina – Iznimno popularno i moderno rusko ime koje se iz Rusije proširilo diljem svijeta. Nina Aleksandrovna Živanevskaja poznata je ruska plivačica.

Oksana – Inačica imena Ksenija u značenju gostoljubiva, gostoprimljiva, gostinski dar”, često ukrajinsko ime.

Olga – Slavensko ime izvedeno od staronordijskog Helga u značenju “sveta, blagoslovljena”. Olga Kijevska ili Olga Prekrasna iz 10.-og stoljeća bila je prva ruska vladarica koja se pokrstila. Nakon krštenja je dobila ime Jelena. Ime Olga nosila je i jedna od četiri kćeri cara Nikole II..

Roksana – Ime perzijskog podrijetla popularno diljem Rusije i Europe, znači “svijetleća, veličanstvena ljepota”. Baktrijska plemkinja Roksana je bila supruga cara Aleksandra Velikog.

Ruslana – Ženska inačica imena Ruslan koje znači “lav, čovjek-lav”, a popularizirao ga je književnik Aleksandar Sergejevič Puškin kroz poemu Ruslan i Ljudmila.

Najpoznatija Ruslana je ukrajinska pjevačica Ruslana, pobjednica Eurovizije 2004. godine.

Sofija – Ime grčkog podrijetla u značenju „mudrost“, popularno u Rusiji i jedno od najčešćih imena europske civilizacije.

Sofija Petrovna naslovni je lik istoimene novele ruske spisateljice Lidije Čukovskaje.

Sonja – Ruska inačica grčkog imena Sofija u značenju „mudrost”.

Svjetlana – Ime koje ima jasan slavenski korijen – “svjetlo” i znači “ona koja je svijetla, koja ima čistu dušu“. Zanimljivo je da ga je prvi skovao ruski pjesnik Aleksandar Vostokov u jednoj svojoj pjesmi početkom 19.-og stoljeća. U Hrvatskoj se često navodi i kao prijevod latinskog imena Lucija. Svjetlana Zakharova je ruska primabalerina ukrajinskog podrijetla, prvakinja Boljšoj teatra, najpoznatijeg ruskog kazališta.

Tamara – Ime hebrejskog podrijetla u značenju „palma“, ali može vući i staro britansko podrijetlo gdje je Tamara bila boginja rijeka i potoka te se povezuje s imenom jedne rijeke u današnjoj jugozapadnoj Engleskoj. Iznimno je popularno u Rusiji i srednjoj Europi. Tamara Karsavina bila je slavna ruska balerina poznata po svojoj ljepoti.

Tatjana – Rusko ime latinskog podrijetla, vjerojatno dolazi od imena kralja Sabinjana Tatiusa. Ime Tatjana nosi glavni ženski lik romana Jevgenij Onjegin, jednog od najznačajnijih djela ruske književnosti, autora Aleksandra Sergejeviča Puškina, kao i poznata ranokršćanska svetica. Jedna od četiri kćeri cara Nikole II. nosila je također ime Tatjana.

Teona – Ime iz grčke mitologije, a može biti i ruska inačica ženskog imena Teodora koje je također grčkoga podrijetla i znači “Božji dar” te bi se na hrvatski prevelo kao Božidara. Moderno i često ime u današnjoj Rusiji.

Valentina – Ime latinskog podrijetla popularno u Rusiji, znači “snažna, zdrava, sposobna”. Poznata ruska astronautkinja, prva žena u svemiru zvala se Valentina Terješkova.

Valerija – Ime latinskog podrijetla popularno u Rusiji, znači “snažna, zdrava, sposobna”.

MUŠKA IMENA

Aleksandar – Grčko ime popularno u Rusiji i diljem Europe, znači „branitelj, zaštitnik ljudi“, jedno je od najčešćih imena europske civilizacije. Nosili su ga brojni kraljevi, plemići, vitezovi, kao i katolički pape. Najpoznatiji Aleksandar je antički osvajač Aleksandar Veliki Makedonski. Aleksandar Nevski bio je veliki ruski knez iz 13. stoljeća, sin velikog kneza Jaroslava Vsevolodoviča. U dobi od samo devetnaest godina pobijedio je Šveđane u bitci kod rijeke Neve, a 2008. godine proglašen je za najveću ličnost ruske povijesti. Aleksandar Solženjicin bio je pak istaknuti ruski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i protivnik komunističkog režima. Aleksandar Horvat (Sutinske Toplice, 6. prosinca 1875. − Zagreb, 8. svibnja 1928.) bio je znameniti hrvatski pravnik i pravaški političar. U hrvatskom jeziku ime Aleksandar se zbog svoga značenja često prevodi i kao Branimir.

Aleksej – Jedan od oblika imena Aleksandar. Nosio ga je sin posljednjeg ruskog cara Nikole II. koji je trebao naslijediti oca na prijestolju.

Anatolij – Jedno od najpopularnijih ruskih i ukrajinskih imena koje dolazi iz grčkog jezika i znači “izlazak Sunca, svitanje”. Sveti Anatolij bio je ranokršćanski svetac iz 5. stoljeća podrijetlom iz grada Aleksandrije. Anatolij Karpov je ruski šahovski velemajstor i svjetski šahovski prvak.

Andrej – Ruski oblik hrvatskog imena Andrija koje dolazi od grčkog “Andreas”, izvorno iz “andreios” što znači “hrabar, muževan”. Sveti Andrija bio je jedan od dvanaest apostola i prvi biskup Carigrada (Konstantinopola) čiji se spomendan slavi 30. studenog. Andrej Voznesenski bio je jedan od najvećih ruskih spisatelja i pjesnika 20.-og stoljeća.

Anton – Oblik imena Antun popularan kod Rusa. Poznati ruski književnik Anton Pavlovič Čehov.

Arkadij (Arkadije) – Rusko ime grčkog podrijetla. Dolazi od imena grčke pokrajine Arkadije na poluotoku Peloponezu, bogate brdima, šumama i jezerima koja je starim Europljanima bila uzor jednostavnog, poštenog i neiskvarenog načina života. Ime je dobila po kralju Arkadu čije je ime izvedeno iz riječi “medvjed”. Žitelji Arkadije posebno su štovali boginju lova i divljih zvijeri ArtemiduArkadij Nikolajič Kirsanov junak je djela Očevi i sinovi ruskog književnika Ivana Sergejeviča Turgenjeva, a Flavije Arkadije car Istočnog Rimskog Carstva od 395. do 408. godine.

Artem – Ukrajinsko ime izvedeno iz imena grčke boginje lova i divljih zvijeri Artemide.

Boris – Slavensko ime koje se često susreće u Hrvatskoj i Rusiji, označava „ratnika“. Boris Leonidovič Pasternak bio je slavni ruski književnik, pjesnik i nobelovac.

Igor – Rusko ime germanskog podrijetla koje dolazi od riječi „čuvati, štititi“. Igor I. bio je veliki knez Kijeva iz 9.-og i 10.-og stoljeća. Naslov Knez Igor nosi i poznata opera Aleksandra Borodina, a Igor Fjodorovič Stravinski bio je ruski skladatelj ukrajinskog podrijetla kojeg mnogi smatraju najutjecajnijim skladateljem glazbe 20.-og stoljeća.

Jurij – Ruska inačica imena Juraj, grčkoga podrijetla. Jurij Aleksejevič Gagarin bio je ruski astronaut i vojni pilot, prvi čovjek u svemiru 1961. godine. U tom obliku prisutno je i u Hrvatskoj, a posebno u Sloveniji.

Jaroslav – Staro i vrlo često slavensko i rusko ime nastalo spojem riječi “jar” (sunčan) i “slava” te znači “u slavu proljeću, ljepota proljeća”. Jaroslav se dovodi u vezu s imenom slavenskog boga proljeća i vegetacije Jarila, mladića izuzetne ljepote koji nosi krunu napravljenu od poljskog cvijeća i svežanj klasja u rukama, a Jarilo se pak poistovjećuje sa svetim Jurjem. I Juraj i Jarilo predstavljaju simboliku plodnosti, zelenila i bujanja vegetacije u proljeće. Jaroslav I. Mudri, sin Vladimira I. Velikog bio je veliki knez Kijevske Rusi u 11. stoljeću za vrijeme kojeg je Kijevska Rus dosegla vrhunac moći te je donijet i prvi ruski zakonik Rus’ka pravda.

Lav – Često rusko ime jasnog podrijetla, životinja lav je simbol hrabrosti, ponosa, muževnosti i snage. Iako se nekada češće davalo i u Hrvatskoj, a danas vrlo rijetko, ime je vrlo popularno među Rusima gdje ima isto značenje. Lav Tolstoj je jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika svih vremena. Lav Vladimirovič Urusov bio je znameniti ruski princ, diplomat i tenisač.

Leonid – Često rusko ime koje dolazi od grčkog “Leonidas”, “leon” u značenju “lav” + “eidos” u značenju “potomak”, dakle znači „potomak lava, lavlji sin, onaj koji potječe od lava“ ili „onaj koji je sličan lavu“. Najpoznatiji Leonid je zasigurno slavni spartanski kralj koji je junački poginuo u bitci kod Termopila 480. godine prije Krista o čemu je snimljen poznati film „300“. Leonid Kharitonov bio je proslavljeni ruski pjevač, bas-bariton.

MaksimMaksimilijan – Ime latinskog podrijetla u značenju „najveći“, popularno u Rusiji. Maksim Gorki bio je poznati ruski književnik, a nosili su ga i car Svetog Rimskog Carstva Maksimilijan I., zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac, inače naš rođeni Karlovčan, po kome je i zagrebački park Maksimir dobio ime, kao i brojni drugi europski velikani.

Oleg – Slavensko ime staronordijskog podrijetla, znači “svet, blagoslovljen”. Oleg Mudri ili Oleg Vrhovni bio je srednjovjekovni novgorodski i kijevski knez.

Roman – Često rusko ime latinskog podrijetla koje znači “Rimljanin”. Ime nekoliko ruskih vladara, jedan od najpoznatijih je Roman Veliki, staroruski knez iz 12. i 13. stoljeća. Roman Jurjevič, ruski velikaš rodonačelnik je posljednje ruske carske dinastije Romanovih.

Ruslan – Rusko ime značenja “lav, čovjek-lav”, popularizirao ga je književnik Aleksandar Sergejevič Puškin kroz poemu Ruslan i Ljudmila.

Severin – Ime latinskog podrijetla koje znači “strog, ozbiljan”Severin Nalyvaiko bio je vođa ukrajinskih kozaka iz 16.-og stoljeća te junak ukrajinskog folklora.

Taras – Rusko i ukrajinsko ime grčkog podrijetla. Taras je bio sin grčkog boga Posejdona, poznati ukrajinski nacionalni književnik je Taras Ševčenko, a poznato djelo Nikolaja Gogolja nosi naziv Taras Buljba. Zbog svog povijesnog značenja ime Taras se smatra ukrajinskim nacionalnim imenom.

Tihon – Rusko ime grčkog podrijetla u značenju “sretan, uspješan”.

Vitalij – Često rusko i ukrajinsko ime. Poznati ukrajinski boksač Vitalij Kličko.

Vladimir – Slavensko ime često u Hrvatskoj i Rusiji, znači „vladar, onaj koji vlada mirom“, a u prenesenom značenju može značiti „slavni vladar, vladar koji dostojanstveno vlada u miru“. Vladimir Veliki (962. – 1015.) bio je slavni staroruski i kijevski knez Velike Rusi, veliki vojskovođa i reformator. Vladimir Sofronitski bio je pak istaknuti ruski pijanist. Sveti Vladimir Dukljanski bio je znameniti dukljanski knez i svetac s prijelaza 10.-og na 11.-o stoljeće. Ženski oblik imena je Vladimira.

Vladislav – Slavensko ime često u Rusiji i slavenskim zemljama. Znači “onaj tko posjeduje slavu, tko vlada slavom, slavan”. Knez Primorske Hrvatske od 821. do 835. godine nosio je ime Vladislav, a nosili su ga i brojni poljski kraljevi.

https://www.karlovacki.info/dvanaest-najzvucnijih-i-najmocnijih-europskih-imena-za-djecu/

https://www.karlovacki.info/fabergeova-jaja-najskuplje-i-najpoznatije-pisanice-na-svijetu/

https://www.karlovacki.info/zaboravljena-imena-iz-hrvatske-i-slavenske-mitologije-te-povijesti-vrijeme-je-da-ponovno-ozive/

Sve o izvornim i tradicionalnim hrvatskim imenima za djecu pogledajte OVDJE.

Za ponosne male junake – stara hrvatska imena koja su nosili kraljevi, plemići i vitezovi pogledajte OVDJE.

O tajanstvenim imenima proisteklim iz starohrvatske mitologije pročitajte OVDJE.

Svoje mališane nazovite po likovima iz djela Marije Jurić Zagorke koje možete pogledati OVDJE.

Deset najsnažnijih hrvatskih ratničkih imena pogledajte OVDJE.

Kratka i rijetka, pomalo neobična, a opet naša domaća ženska imena pogledajte OVDJE.

Deset najelegantnijih classy ženskih imena potražite OVDJE.

Stara muška imena s predivnim značenjima i slavnim nositeljima koja zaslužuju opet biti popularna pogledajte OVDJE.

Najljepša ženska kršćanska imena koja nikada ne će zastarjeti pogledajte OVDJE.

Najljepša antička, grčka i rimska imena koja se u velikom stilu vraćaju u modu pogledajte OVDJE.

Europska i hrvatska kraljevska imena za Vaše male prinčeve i princeze pogledajte OVDJE.

Plemenita njemačka i vikinška imena s mističnim prizvukom pogledajte OVDJE.