FABERGEOVA JAJA – NAJSKUPLJE I NAJPOZNATIJE PISANICE NA SVIJETU

” Iz Rusije s ljubavlju! “

Običaj ukrašavanja jaja prisutan je kod brojnih europskih, a posebice slavenskih naroda. Ukrašena jaja, simbol života i plodnosti, tradicionalan su uskršnji poklon, a nekada su bila i omiljeni poklon zaljubljenih parova.  Nije stoga čudno što najpoznatije pisanice na svijetu dolaze upravo iz najveće slavenske zemlje – Rusije, a pokretačka snaga njihovog nastanka je –  ljubav.

Fabergéova jaja su zbirka od 50 uskršnjih pisanica koje je ruski zlatar Petar Karlo Fabergé izrađivao za ruske careve od 1885. do 1917. godine. Prvo takvo jaje je car Aleksandar III. dao izraditi za svoju voljenu suprugu caricu Mariju Fjodorovnu za Uskrs 1885. godine.

Tradiciju je nastavio svake sljedeće godine, a njegov sin Nikola II. dao je nakon njega godišnje izrađivati dva jajeta, jedno za svoju caricu Aleksandru, a drugo za caricu majku Mariju. Obje su žene bile oduševljene elegantnim poklonima.

Posljednje dvije pisanice koje su naručene za Uskrs sudbonosne 1917. godine nisu isporučene zbog izbijanja Ruske revolucije nakon čega su komunisti pogubili cijelu carsku obitelj po zapovijedi Vladimira Iljiča Lenjina.

Ubijeni su car Nikola i carica Aleksandra, njihov trinaestogodišnji sin prijestolonasljednik Aleksej te kćeri, nadvojvotkinje Olga, Tatjana, Marija i Anastazija, u dobi od 16 do 22 godine.

Ni Fabergéova tvrtka nije preživjela burne društvene promjene. Petar Karlo je uspio izvući živu glavu te pobjeći u Švicarsku gdje je i umro 1920. godine. Njegov sin Agafon je također 1927. zauvijek napustio domovinu bježeći saonicama preko zaleđenog finskog zaljeva, sa sobom noseći putnu torbu s posljednim nedovršenim jajetom. To više nije bila njihova Rusija – Rusija uzvišene estetike, baleta i kazališta. Jedno je dugo i bogato razdoblje ruske povijesti konačno završilo i sad su puhali neki novi vjetrovi.

Jedinstvene pisanice – uskršnja jaja Fabergéove tvrtke smatraju se remek-djelima ruskog i europskog zlatarstva, a izrađene su od skupocjenih metala te ukrašene dragim kamenjem, zlatom, srebrom i emajlom.

Svako jaje ima svoje zasebno ime, poput labud, paun, ružin pupoljak, carević, a čak ni car nije znao kako će sljedeće izgledati. Nijedno nije isto, svako je unikat i u sebi sadrži iznenađenje.

Uz rusku carsku obitelj, pisanice su izrađene za još nekoliko utjecajnih naručitelja. Pretpostavlja se da im je današnja cijena od 10 do 40 milijuna dolara po komadu, a čuvaju se u raznim muzejima i zbirkama kolekcionara. Neke su nažalost izgubljene u vihorima povijesnih događanja.

Fabergéova jaja su majstorska umjetnička djela koja svojom ekskluzivnošću i elegancijom predstavljaju izuzetno vrijednu uspomenu na razdoblje kada su Europom, pa samim time i ruskim dvorom vladali visoka kultura, elegancija i dobar ukus. Do danas još uvijek nitko nije uspio dostići tu razinu kvalitete same izrade i dizajna.

Znamen su moći, luksuza i ugaslog sjaja carske dinastije Romanov, predmet zapleta u filmovima, ali i meta brojnih tragača za blagom, lopova i krivotvoritelja.

Zanimljiva je priča o bezimenom američkom trgovcu sekundarnim sirovinama koji je jedno jaje kupio od trgovca antikvitetima, a da oboje nisu znali o čemu se radi.

Poduzetni Amerikanac ga je htio rastaviti i prodati u dijelovima no nakon što je na Internetu pronašao natpis koji se nalazio na satu unutar samog jajeta, shvatio je da u rukama drži nešto dragocjeno. Otišao je u London gdje su mu u draguljarnici potvrdili da je riječ o izvornom Fabergéovom jajetu.

Procijenili su ga na vrtloglavih 40 milijuna dolara – lako je shvatiti zašto taj Amerikanac nikada nije imenovan!

Stoga pripazite što čuvate na tavanima i u starim kutijama, možda se jedno izgubljeno Fabergéovo jaje krije upravo kod Vas.

Sve o hrvatskim uskršnjim običajima, od pisanica i vazmenki do kotačkanja pogledajte OVDJE.

https://www.karlovacki.info/prekrasna-i-snazna-ruska-imena-za-djecu/