UZ DANAŠNJE ILIJEVO: PRIČA O ILIJI GROMOVNIKU

Danas, 20. srpnja, održava se tradicionalno Ilijevo ili Ilindan, spomendan svetog Ilije, stoga kažimo nešto o tom svecu i proroku uz čije se ime u hrvatskom narodu vežu brojne priče i legende.

Sveti Ilija je starozavjetni prorok koji zauzima iznimno važno mjesto u kršćanskoj, židovskoj i islamskoj vjerskoj predaji. Živio je i djelovao u Kraljevstvu Izrael u XI. stoljeću prije Krista te se isticao svojim žarom i gorljivošću u ljubavi prema Bogu. Prema Svetom pismu bio je „Podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”.

Štovanje svetog Ilije je dosta rašireno u karmelićanskom redu te u slavenskim zemljama gdje ga se još naziva i svetim Ilijom Gromovnikom. U hrvatskim pučkim vjerovanjima sv. Ilija zapovijeda gromovima, olujama i kiši. Prema starohrvatskoj legendi sveti Ilija Gromovnik vozi kola po oblacima zbog čega dolazi do grmljavine.

Budući da je nakon pokrštavanja Hrvata veliki dio starohrvatskih pretkršćanskih običaja i vjerovanja i dalje nastavio živjeti u narodu uklopivši se u novi kršćanski kontekst, svetog Iliju se povezalo sa starohrvatskim bogom Perunom koji je smatran bogom munja i gromova te je također nazivan gromovnikom. Stoga su mnoge Perunove karakteristike prenijete na svetog Iliju koji je postao novi gromovnik. U isto vrijeme, u narodu su nastale brojne pučke predaje o životu svetog Ilije, a često je spominjan u raznim pričama, izrekama i poslovicama.

Zabilježeno je da u okolici Karlovca “kad grmi veli narod da se sveti Ilija vozi na četirih konjih po zracih, pa da se od silna lupanja njegovih vilovitih hatova porodi grom”. (Lorković, V.)

Danas se Ilija smatra zaštitnikom zrakoplovaca i zrakoplova, a Hrvati u Bosni i Hercegovini časte ga kao zaštitnika Bosne i Hercegovine. Korijeni toga sežu iz vremena kada je biskup fra Pavao Dragićević tražio od Svete Stolice da se sv. Ilija slavi kao zaštitnik bosanskog kraljevstva. Sveta Stolica je udovoljila njegovom zahtjevu, a dokument kojim je to odobrila objavila je 26. kolovoza 1752. godine. Prema mišljenju biskupa dr-a mons. Mile Bogovića, razlog papinskog odobrenja je taj što sv. Iliju štuju i katolici i pravoslavci i muslimani.

U karlovačkom kraju Ilijevo se posebno slavi proštenjem  (prošćenjem) u Lipniku.

Izvor:

http://www.skripta.info/wp-content/uploads/2016/03/DjuroFrankovic-Gromovnik_Sveti_Ilija.pdf

https://hr.wikipedia.org