NA OBALI DOBRE JARCI SE TUKLI S TURCIMA, A RIMSKE LEGIJE KLESALE SARKOFAGE

Putnik namjernik, a i onaj pustolov bez cilja koji luta zanosnom dolinom karlovačke Dobre kad tad će nabasati na mjesto zanimljivog imena – Jarče Polje. Njegov znatiželjni um poželjet će saznati koja se priča u tom imenu krije. Možda nabasa na nekog razgovorljivog Jarčepoljca, preostalog nakon svih bura iseljavanja što su tukle ovaj kraj, a on mu uz čašicu dobrog vina otvori dušu i odvede ga kroz vrata sjećanja u svijet minulih stoljeća.

Priča tog domaćeg čovika ići će nekako ovako:  ”Navališe u ona stara vremena Turci preko Dobre da odvedu naše stare u roblje sve do velikog Carigrada. Ali naši stari, malobrojni i nadjačani, bijahu oboružani lukavošću i tvrdim seljačkim inatom. Jedne noći skupiše oni sve jarce odavde do Novoga Grada. Na rogove im zavezaše baklje i pustiše ih na turski tabor. Kad su ovi vidjeli kako na njih navaljuje horda vatrenih dlakavih đavola pobjegoše što su ih brže konji nosili. Ostaviše za sobom  i oružje i robove i nikad se više ne vratiše.

Vidiš putniče, tako je naše Jarče Polje dobilo ime. Nekima je ono smiješno no Jarčepoljcima je spomen na hrabrost i lukavost naših pređa. “

A kad putnik svrne pogled preko Dobre vidjet će mjesto po imenu Mračin. I o njemu pričat će mu domaćin. Spomenut će mu tajanstvene “škrinje”, kamene sarkofage koji stoljećima leže u šumi, obrasli u mahovinu i grmlje, a na njima oznake rimskih legija koje su tu nekada vodile borbe. S Ilirima, Keltima ili možda i jarcima, tko će ga više znati. Kad smo kod Rimljana, nabacit će on i malo narodnog humora: ”Znaš li putniče zašto su stari Rimljani bili loši u krevetu? Zato što su bili stari!”

Ima domaćin još mnogo priča, no usta su mu suha pa treba skočiti u pimnicu po još jedan pehar vina. A možda će podzemnim prolazom što spaja Novigrad na Dobri s Bosiljevom otići Frankopanima ukrasti koju litru. Svi znaju da su oni najbolje vinograde imali. Ili možda taj prolaz spaja Novigrad i Dubovac. Tko će ga znati više, toliko je tih starih gradova u ovome kraju, a svaki krije neku drugu priču.

Danijel Mataković

Stavovi izneseni u članku su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stavove ili mišljenja redakcije portala ili neke treće spomenute strane.