ZA VAŠE CURICE: DESET ČAROBNIH IMENA MOĆNIH BOŽICA

Na jednom mjestu za Vas smo skupili deset imena božica iz europskih mitologija (hrvatske, rimske, grčke i nordijske) koje su stoljećima nadahnjivale pjesnike, književnike, umjetnike, ali i državnike i vojskovođe. Predivna i čarobna, imena prepuna snage, plemenitosti i magične moći – baš poput njihovih božanstvenih nositeljica.

„ Nomen est omen – Ime je znamen! “

ATENA – Grčka božica civilizacije, mudrosti, snage i pravednog rata. Posebno je važna kao božica mudrosti, inteligencije i lukavosti. Rodila se iskočivši naoružana iz Zeusove glave. Ona je naoružana djevičanska božica ratnica koja je pomagala mnogim junacima, a po njoj je ime dobio grad-država Atena. Kada jednom stupi u bitku, nikada ne gubi rat jer izvrsno poznaje strategiju i taktiku pa joj se stoga mudri vojskovođe obraćaju za zaštitu i savjet. Platon joj je ime izveo od A-θεο-νόα (A-theo-noa) što znači “božji um”.

AURORA – Rimska božica zore i jutra. Ime na latinskom jednostavno znači “zora” stoga je istovjetno hrvatskom imenu Zora. Svako jutro izlazi iz oceana i najavljuje dolazak Sunca. Zvijezde su joj djeca, Sunce brat, a Mjesec sestra.

DANICA – U starohrvatskoj mitologiji Danica je Sunčeva mlađa sestra ili kćerka. Ona je svijetla božica sutona i zaštitnica ljudskoga sna. Poznati je lik iz narodnog pjesništva.

DIJANA – Rimska božica lova. Dolazi od *divios, što odgovara kasnijim riječima divus i dius, a povezuje se s riječju deus – “bog”. Korijen riječi je *d(e)y(e)w, što znači “danje nebo”, “svijetlo nebo” ili “danje svjetlo”.

FREJA – Nastalo od Freyja, imena nordijske božice ljubavi, ljepote i plodnosti. Njezinu kočiju vuku dvije mačke, a sama se može pretvoriti u sokola. Smatralo se da plače zlatnim suzama, pa je nazivana i „Božicom prelijepom u suzama“.

Ponekad lovi na bojnim poljima, dijeleći pola ubijenih s bogom Odinom i dočekujući ratnike koje sama odabere u svojim dvorima. Posjeduje čarobnu ogrlicu Brisingamen. Ime joj u prijevodu znači “dama, gospođa”.

LADA – Starohrvatska božica ljeta, ljubavi, sklada i ljepote. Jedna od najštovanijih slavenskih i hrvatskih božica čiji se spomen i do danas očuvao u narodnim pjesmama i običajima. Djevojke joj se mole za ljepotu, a momci obraćaju u vremenima ljubavne patnje. Njena koža je bjelja od snijega, a kosa joj je zlatna i ukrašena vijencem od crvenih ruža.

MINERVA – Rimljanima je bila ono što je Atena bila Grcima, djevičanska božica ratnika, pjesništva, medicine, mudrosti, trgovine i zanata te izumiteljica glazbe, a ime joj se povezuje s riječima za “pamćenje”, “sjećanje”, “uspomenu”, “um”.

VENERA – Rimska božica ljepote, ljubavi i braka.

VESNA – Starohrvatska božica proljeća, proljetne radosti i budnosti. Zamišljana je kao djevojka čudesne ljepote s cvijetom u kosi koja svijetu donosi živost i radost, u lijevoj ruci drži buket cvijeća, a na kažiprstu desne ruke stoji joj lastavica. Njena kultna mjesta su uvijek bila pored vode budući da je voda izvor života.

ZORA – Starohrvatska božica praskozorja i povečerja. Svako jutro ona otvara dveri neba za izlazak Sunca.

https://www.karlovacki.info/deset-najelegantnijih-classy-imena-za-zensku-djecu/

https://www.karlovacki.info/zaboravljena-imena-iz-hrvatske-i-slavenske-mitologije-te-povijesti-vrijeme-je-da-ponovno-ozive/

https://www.karlovacki.info/najljepsa-anticka-i-mitoloska-imena-koja-se-vracaju-na-velika-vrata/

https://www.karlovacki.info/plemenita-njemacka-vikinska-i-keltska-imena-s-prizvukom-fantastike/


Sve o izvornim i tradicionalnim hrvatskim imenima za djecu pogledajte OVDJE.

Za ponosne male junake – stara hrvatska imena koja su nosili kraljevi, plemići i vitezovi pogledajte OVDJE.

Šesnaest najzvučnijih i najmoćnijih imena za djecu pogledajte OVDJE.

Dvadeset nepravedno zaboravljenih retro & vintage hrvatskih imena pogledajte OVDJE.

O tajanstvenim imenima proisteklim iz starohrvatske mitologije pročitajte OVDJE.

Svoje mališane nazovite po likovima iz djela Marije Jurić Zagorke koje možete pogledati OVDJE.

Kratka i rijetka, pomalo neobična, a opet naša domaća ženska imena pogledajte OVDJE.

Stara muška imena s predivnim značenjima i slavnim nositeljima koja zaslužuju opet biti popularna pogledajte OVDJE.

Najljepša ženska kršćanska imena koja nikada ne će zastarjeti pogledajte OVDJE.

Plemenita njemačka, keltska i vikinška imena s mističnim prizvukom pogledajte OVDJE.

Prekrasna, elegantna i snažna ruska imena pogledajte OVDJE.

Najljepša antička, grčka i rimska imena koja se u velikom stilu vraćaju u modu pogledajte OVDJE.

Europska i hrvatska kraljevska imena za Vaše male prinčeve i princeze pogledajte OVDJE.