Prvi ovogodišnji rebalans Proračuna

Prvi ovogodišnji rebalans Proračuna Grada Karlovca bit će pred gradskim vijećnicima na raspravi u četvrtak (21.5.2020.). Rebalansom se predlaže proračun u iznosu 362.492.715 kuna što je smanjenje za 6,8 mil. kuna odnosno za 1,84 posto u odnosu na Proračun za 2020. godinu. Prihodi Grada Karlovca smanjili su se za više od trideset milijuna kuna, pri čemu je najveće smanjenje prihoda na porezu i prirezu na dohodak, za 20 milijuna kuna.

–  U značajnoj mjeri smo se odrekli određenih prihoda kako bismo pomogli gospodarstvo grada Karlovca umanjivši komunalnu naknadu za gotovo tri milijuna kuna za razdoblje od ožujka do svibnja. Tom olakšicom bili su obuhvaćeni većinom gospodarstvenici koji su odlukom Stožera civilne zaštite imali zabranu rada. I na razini poreza na potrošnju prihodi su smanjeni za milijun kuna, a također smo  ukinuli naplatu zakupa za poslovne prostore, zakupa za javne površine i zakupa parkirališta. Također, izostali su određeni prihodi iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i Fonda za zaštitu okoliša … pojasnila je između ostalog pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, Lidija Malović i dodala kako se istovremeno pribjeglo velikim razmjerima štednje u cijelom sustavu gradske uprave, uključujući tvrtke i ustanove.

– Nadoknadili smo dio manjka viškom prihoda iz prošle godine u iznosu od 8,9 milijuna kuna, a u ovoj godini dobit ćemo dio zaostataka europskih sredstava u iznosu od oko 5 milijuna kuna. U ovoj situaciji pomoć će nam i Ministarstvo financija s beskamatnim kreditom u iznosu od oko 15 milijuna kuna. Za sada je situacija s likvidnošću pod kontrolom i uredno podmirujemo naše obaveze, izjavila je  pročelnica Malović.
Govoreći o rashodovnoj strani proračuna, gradonačelnik Damir Mandić je između ostalog istaknuo da je proračun postavljen poprilično štedljivo, ali se nije odustalo od ranije započetih EU projekata, Poslovne zone Gornje Mekušje, nove atletske staze … Za interventne mjere gospodarstvu u  četiri mjeseca utrošeno je oko pet milijuna kuna, a povećan je i iznos za Socijalni program. Srećom, u ovom trenutku se uslijed mjera Vlade RH pokazalo da udar na gospodarstvo nije tako velik. Mjere štednje nisu zaobišle niti velike gradske manifestacije i festivale.

– Manifestacije kao što su Maturijada, Zvjezdano ljeto, Dani piva, prateći sve mjere sigurnosti i odgovornost prema sebi i našim sugrađanima, ne možemo organizirati kao inače. Grad Karlovac sam po sebi je idealna pozornica, imamo parkove, prirodu, sve što je turistički značajno i vjerujem da ćemo s malim događanjima po našem gradu uspjeti realizirati da naš grad živi i ovog ljeta, istaknula je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić i dodala da se i Foginovo kupalište priprema za novu sezonu sukladno novim okolnostima i preporukama.

sadržaj preuzet sa stranice karlovac.hr