Objavljena selekcija natjecateljskog programa za 25. frame i 13. frff

  1. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održat će se od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Ove godine ljeto slavimo u znaku patkica! Nastavljamo rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja, poručuju organizatori.

Našim članovima selekcijske komisije Ani Đordić, profesorici hrvatskog jezika i filozofije i nastavnici filma, Bošku Piculi, filmskom kritičaru te Dinki Radonić, snimateljici i redateljici, ponovo smo pripremili pravu patku: od ukupno 1445 prijavljenih filmova, za publiku i žiri Four River Film Festivala morali su odabrati njih 28. U kategorijama igranog i animiranog filma odabrano je po 10 filmova. U program je uključeno i 5 dokumentarnih filmova te 3 filma slobodnog stila. Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije s čak 183 prijavljena filma.

Popis selekcije 13. FRFF-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionfrff2020

Ni za 25. Filmsku reviju mladeži posao selekcijske komisije nije bio nimalo lakši. Prijavljeno je 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina, a u sklopu patkastične konkurencije odabrana su 43 filma među kojima je najzastupljenija kategorija igranog filma s 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila s 12 filmova, animiranog filma s 9 filmova te dokumentarnog filma s 5 filmova. Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Popis selekcije 25. FRaMe-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionyff2020

“Moram priznati da smo, s obzirom na pandemijsku krizu ove godine, ostali ugodno iznenađeni brojem prijavljenih filmova. To je jasan pokazatelj da kreativnost mladih te njihova ljubav prema filmskom stvaralaštvu i filmu općenito ne jenjava, kao i to da je potrebno nastavljati poticati filmsku produkciju mladih autora. Mnogo se prijavljenih filmova svih rodova bavilo aktualnim problemima od nasilja i tolerancije do pandemije i lockdowna, a odabrati najbolje među tolikim sjajnim filmovima nije bilo lako. Ipak, Dinka, Boško i ja već smo uigran tim, stoga je selekcija prošla glatko te sam uvjerena da smo odabrali najbolje od najboljih. Ovom prilikom čestitam svim mladim autorima čiji su filmovi postali dijelom natjecateljskog programa najboljega filmskog festivala mladih u kozmosu!”, izjavila je članica selekcijske komisije Ana Đordić.

Broj prijava (1632 filma sveukupno) koji raste iz godine u godinu unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Dapače, (ni)je patka da će se 25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održati od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.