Početak provedbe projekata “Aktivni u društvu” i “Uz pratnju za sigurnije danas”

Projekt Aktivni u društvu osmišljen je kao pokretač za uključivanje slijepih i slabovidnih članova u aktivni javni život, ali i na poticanje međusobne interakcije osoba s invaliditetom s ostatkom populacije. Provedbom aktivnosti želi se poboljšati opće psihofizičko stanje korisnika, kako bi bili osnaženi i spremniji na izazove koje pred njih stavljaju svakodnevne aktivnosti.

Projekt je započeo u lipnju 2020. i traje do prosinca 2020. godine. U aktivnostima organizirati će se obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti Grada Ozlja u vodstvu Gradskog muzeja Ozalj, te će korisnici projekta sudjelovati u programu terapijskog rekreativnog plivanja i rehabilitacijske masaže u svrhu poboljšanja fizičkog zdravlja i pokretljivosti korisnika.

Uz navedene aktivnosti, izraditi će se i otisnuti brošura ”Kako pomoći slijepoj osobi u prometu”, kojom će se senzibilizirati i educirati okolinu o problemima slijepih osoba.
Projekt se provodi uz financijsku potporu Hrvatske elektroprivrede d.d.

“Uz pratnju za sigurnije danas”

Opći cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba, članova Udruge slijepih Karlovačke županije kroz razvoj usluge videćeg pratitelja.
Specifični ciljevi programa: poticanje na veću samostalnost i mobilnost korisnika pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pomoć pri obavljanju administrativnih poslova, veća zastupljenost korisnika u socijalnim, kulturnim i drugim događanjima sukladno individualnim željama, poboljšanje općeg psihofizičkog stanja te osjećaja vlastite korisnosti, prevencija institucionalizacije korisnika.

Programske aktivnosti usmjerene su na ciljanu skupinu korisnika, točnije njih 20 kojima je oštećenje vida nastupilo u kasnijoj životnoj dobi te zbog različitih razloga nisu bili u mogućnosti završiti program psiho-socijalne rehabilitacije i tehnike hodanja uz pomoć dugog bijelog štapa ili psa vodiča. Uz navedenu klasifikaciju korisnika također postoje i specifičnosti poput život sa starijim supružnikom lošijeg zdravstvenog stanja ili također sa osobom oštećena vida čime se dodatno otežava samostalnost, a ishod toga može dovesti do negativnog raspoloženja kod slijepih osoba.

Važno je također istaknuti da ako je osoba i prošla edukaciju kretanja uz pomoć bijelog štapa često se dogodi da zbog različitih vanjskih ili unutarnjih prepreka nisu u mogućnosti obaviti sve samostalno te će u nekom trenutku trebati pomoć videćeg pratitelja. No i sitnice poput čitanja pošte, različitih dokumenata i sl. su često veoma otežane jer pomagala koja omogućavaju čitanja crnog tiska uz pomoć govorne jedinice su izuzetno skupa i slijepe osobe ne mogu si to priuštiti.

Stoga programi videćeg pratitelja su jedni od najvažnijih usluga koje Udruga provodi, a zahvaljujući europskom socijalnom fondu Europske unije i projektu Uz pratnju za sigurnije danas će dodatno osnažiti kapacitete Udruge te će se moći pokriti još veći broj članstva i njihovih potreba.

Razdoblje provedbe je od 28. 5. 2020. Do 28. 5. 2022. godine.
Vrijednost projekta: 494.099,50 kn
Vrijednost EU potpore: 494.099,50 kn
Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.