10 FILMOVA ZA 10 GODINA RIJEČNOG KINA!

Pandemija koronavirusa utjecala je na otkazivanje mnogobrojnih događanja, no Riječno kino uz Karlovačko, u organizaciji Kinokluba Karlovac, uz pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka, bit će održano i ove godine, u svom 10. jubilarnom izdanju!

Iako je zbog koronakrize donekle skromnije nego što je prvotno planirano, i ovoga ljeta posjetitelje Riječnog kina na 9 lokacija diljem Karlovačke županije očekuje 10 filmskih uspješnica u razdoblju od 29. srpnja do 16. kolovoza.

“29. srpnja 2011. godine održana je 1. projekcija ove manifestacije na Foginovom kupalištu u Karlovcu. Riječno kino zapravo je bio projekt za diplomski rad kinoklubašice Marije Ratković Vidaković na Odsjeku za produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i u sebi je sublimirao dvije stvari: činjenicu da Karlovac tada već 4 godine nije imao kino te potrebu za oživljavanjem nekoć legendarnog Foginovog kupališta, koje je godinu dana ranije registrirano kao 1. riječno kupalište u Hrvatskoj. Tijekom godina posjetili smo brojna mjesta u Karlovačkoj županiji, a i šire te se veselimo projekcijama za 10. izdanje. Uoči projekcija ćemo projicirati i kratke filmove hrvatskih autora, a pozivam sve da nam se pridruže i poštuju epidemiološke preporuke.”, izjavila je koordinatorica manifestacije Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac.

Na isti datum večeras program započinje u 21:00 h u dugoreškom Amfiteatru filmom “Sinonimi”. Riječ je o ekscentričnoj i tragikomičnoj priča o Izraelcu u Parizu. Filmska priča djelomično je bazirana na redateljevim vlastitim iskustvima, kada je u ranim 20-ima, nedugo nakon što je završio vojnu službu, pobjegao u Francusku. Film “Sinonimi” može se pohvaliti s 5 osvojenih prestižnih nagrada (prošlogodišnji je dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu za najbolji film) i 21 nominacijom.

Nakon Duge Rese, sutra 30. srpnja, kino seli u Slunj gdje će na Gradskom kupalištu na Korani biti prikazana američka komedija “Jexi”, također s početkom u 21:00.
A od 31. srpnja do 2. kolovoza u filmovima uz Karlovačko i pod vedrim nebom (nadamo se!) uživat će Karlovčanke i Karlovčani na već dobro poznatoj lokaciji – Foginovom kupalištu. Drama nastala prema književnom klasiku Louise May Alcott “Male žene” 31. srpnja bit će prva ovogodišnja karlovačka projekcija s početkom u 21:00. Idućeg dana, 1. kolovoza, posjetitelje očekuju čak dva odlična filma – dugometražni dokumentarac “Tusta” o legendarnom pjevaču i frontmenu KUD Idijota koji počinje u 21:00, a zatim u ponoć slijedi krimi – horor “Zlatna rukavica”nastao prema istinitoj priči. Nedjeljna projekcija 2. kolovoza također je rezervirana za priču o još jednoj legendi, no ovog puta nogometnoj legendi – Diegu Maradoni. Biografsko-sportski dokumentarac s mnoštvom neobjavljenih snimki iz privatnog života jednog od najboljih nogometaša svih vremena započinje u 21:00.

„Uistinu nam je drago što već deset godina stojimo iza „Riječnog kina uz Karlovačko“ u
suradnji s Kinoklubom Karlovac. Rado se prisjećamo desetljeća odlične atmosfere na
otvorenom, te se veselimo novim filmskim poslasticama. I ovog ljeta će stanovnici Karlovačke županije i drugi posjetitelji imati priliku uživati u osvježavajućoj kombinaciji odličnih filmova i izvrsnog piva, te ih pozivamo da ostanu odgovorni i paze na sigurnost.“, izjavila je Ljudmila Bratko Gašpić, menadžerica korporativnih komunikacija HEINEKENA Hrvatska, čiji je brend Karlovačko generalni pokrovitelj ovog festivala.

Nakon Karlovca program se nastavlja i u ponedjeljak i utorak, 3. i 4. kolovoza u ostalim
mjestima Karlovačke županije. Kino hit i novi nastavak ved poznate avanturističko-akcijske
komedije “Jumanji: Iduća razina” zabavit će publiku u Kamanju u ponedjeljak, a u utorak u
ogulinskom Frankopanskom kaštelu posjetitelji će moći uživati u humornoj krimi drami s
Danielom Craigom i Jamie Lee Curtis “Nož u leđa”. Posljednje ovogodišnje dvije projekcije
bit će održane nakon kraće pauze. Riječno kino nastavlja se u srijedu 12. kolovoza na
Petrovoj Gori, makedonskim kandidatom za Oscara, “Medena zemlja”.

Jubilarno izdanje Riječnog kina završit de u Josipdolu 16. kolovoza projekcijom glazbene
komedije o Beatlesima (točnije, o njihovom plagijatoru) “Yesterday”.
Nažalost, ove godine zbog već poznatih okolnosti neće biti održano Riječno kino za djecu.
No, bit će određenih dodatnih aktivnosti na većini lokacija poput kvizova na mobitelima, a
bitno je spomenuti kako će projekciji “Tuste” u Karlovcu prisustvovati redatelj filma Andrej
Korovljev, s kojim će biti održan i razgovor o filmu.

Organizacija ove manifestacije ne bi bila moguća bez pokrovitelja kojima se Kinoklub
Karlovac i ovim putem zahvaljuje. Uz već spomenutog generalnog pokrovitelja HEINEKEN
Hrvatska s brendom Karlovačko, ove godine su to Hrvatski audiovizualni centar, Društvo
hrvatskih filmskih redatelja, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Zajednica tehničke kulture
Karlovačke županije, Turbing d.o.o., Općina Kamanje, Općina Josipdol, Turistička zajednica
Grada Karlovca te Savjet mladih grada Ogulina. Kinoklub zahvaljuje i svim ostalim
organizacijama i pojedincima koji pomažu u provedbi ove manifestacije, a valja napomenuti
da je za posjetitelje sav program besplatan.