Večeras dvostruki program Riječnog kina uz Karlovačko na Foginovom

Program Riječnog kina uz Karlovačko u organizaciji Kinokluba Karlovac i generalnog pokrovitelja HEINEKEN Hrvatska d.d. sinoć je održan na lokaciji gdje je ova ljetna filmska priča i započela – na Foginovom kupalištu.

Na prvoj karlovačkoj filmskoj večeri 31.7. prikazan je nagrađivani film “Male žene” redateljice Grete Gerwig, a potom i kratkometražna igrana drama “Goranova ulica” redatelja Matije Vukšića i produkcijske kuće Propeler film.

Večeras, 1.8., posjetitelje očekuje dvostruki program; u 21 h na programu je dugometražni dokumentarac “Tusta” o legendarnom pjevaču i frontmenu KUD Idijota uz gostovanje redatelja Andreja Korovljeva, a u ponoć slijedi krimi – horor “Zlatna rukavica”nastao prema istinitoj priči.

“Tusta” je biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti koju je svoju svjetsku premijeru imao u Motovunu. Ovo je film koji kroz burnu karijeru karizmatičnog borca za slobodu tematizira specifičnu rock and roll priču svima koji pamte i vjeruju da je bolji svijet moguć. Zbog svog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava obespravljenih Tusta je bio pravi heroj radničke klase. Njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi, koje su se 90-ih godina smatrale “komunističkim”, zatvorile su Idijotima vrata većine radio-stanica u Hrvatskoj. To ih nije odvratilo od njihovih vrijednosti, pa su bili i prvi hrvatski sastav koji je nakon rata održao koncert u Srbiji. Film otkriva i Tustinu intimnu, ljudsku dimenziju koja ga je u konačnici i učinila punk-rock ikonom.

“Zlatna rukavica” tematizira okrug St. Pauli u Hamburgu tijekom 1970-ih koje je područje noćnog života i njegovih žitelja: alkoholičara i prostitutki, ovisnika o kocki i drugih usamljenih duša. Jedan od njih je i Fritz Honka, malen čovjek s debelim naočalama i neprivlačnim licem. Kao radnik bez zanata, on učestalo upoznaje žene odane alkoholu u lokalnom kafiću. Film je temeljen na istinitoj priči o serijskom ubojici Fritzu Honki te na kriminalističkom romanu iz 2016. godine autora Heinza Strunka, a ovu ekranizaciju potpisuje Fatih Akin.” Uoči filma Zlatna rukavica bit će prikazan i kratki film “Igrica”, autora Filipa Zadre.

Nedjeljna projekcija 2.8. također je rezervirana za biografsku priču o još jednoj legendi, no ovog puta nogometnoj legendi – Diegu Maradoni, a uoči početka filma bit de održan i nagradni kviz koji se igra preko mobitela, a ovoga puta mu je tema pivo.

Organizacija ove manifestacije ne bi bila moguća bez pokrovitelja kojima se Kinoklub Karlovac i ovim putem zahvaljuje. Uz već spomenutog generalnog pokrovitelja HEINEKEN Hrvatska s brendom Karlovačko, ove godine su to Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije, Turbing d.o.o., Općina Kamanje, Općina Josipdol, Turistička zajednica Grada Karlovca te Savjet mladih grada Ogulina. Kinoklub zahvaljuje i svim ostalim organizacijama i pojedincima koji pomažu u provedbi ove manifestacije, a valja napomenuti da je za posjetitelje sav program besplatan.