Srijeda na 25. Filmskoj reviji mladeži i 13. Four River Film Festivalu

foto: Demjan Rožman (Izvan Fokusa)

  1. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održavaju se od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Dan je započeo projekcijom najboljih radova sa Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u osnovnim školama u Karlovcu. Održane su i dvije projekcije natjecateljskog programa. Prikazani su filmovi iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Njemačke i Danske, kao i radovi hrvatskih autora iz Splita, Zagreba i Karlovca.

Kino na četiri rijeke nastavljeno je u blizini rijeke Kupe, na trgu uz zgradu Općine Kamanje gledanjem filma Ideš? Idem! Ljube Zdjelarevića, u kojem Veronika prihvati poziv prijateljice Kaje da se njoj i Vidu pridruži na avanturističkom putovanju od Zagreba do Istanbula, kako bi izliječila slomljeno srce nakon prekida s Franom.

Projekciju je posjetio redatelj Ljubo Zdjelarević koji se obratio okupljenima te poručio: “Namjera nam je bila napraviti zabavan i za mlade gledatelje inspirativan film koji bi ih mogao potaknuti da i oni pođu na avanturu. Film tematizira svakodnevne stvari kao što su ljubav i prijateljstvo, ali poticaj za stvaranje bio je obrnut. Shvatili smo da na Youtube-u postoji velika publika i onda smo razmišljali o tome kako ih dovesti u kino. Kroz istraživanje smo shvatili da bi trebalo napraviti film o prijateljstvu u kojem će glumiti nekoliko poznatih youtubera. Nismo htjeli progovarati o teškim temamam, jednostavno smo htjeli napraviti lagan i zabavan film i to zato jer mislimo da takvih filmova nema, pogotovo za mlađu generaciju. Hrvatske produkcije su često drame, komorne drame, nešto što mlade ne privlači u kina i zato smo odlučili malo eksperimentirati i razbiti neke barijere i raditi s youtuberima.”

Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama koje je moguće pratiti online, a detalji se mogu pronaći ovdje: https://frff.com.hr/screeningschedule2020

Pozivamo vas da prilikom gledanja filmova online ujedno i ocjenjujete filmove iz konkurencije, kako bi konkurirali za Nagradu publike.

Danas se večernji program seli na rijeku Mrežnicu, na Gradsko kupalište u Dugoj Resi gdje će u 20:30 sati biti prikazano nekoliko filmova nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su The Stamp Lovre Mrđena,  6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića i Izlazite li vanka? Ines Jokoš.

O nagradama Revije i Festivala odlučivat će stručni žiri u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji. Zajedno s njima o nagradama će odlučivati i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca.

Snimku otvaranja koje je održano u utorak na Foginovom kupalištu u Karlovcu možete pogledati ovdje: https://tinyurl.com/y3towd83

U petak, 11. rujna u 21 sat program je pored rijeke Dobre, u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, a bit će prikazan Mater,  dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića.

Dodatna projekcija bit će održana u subotu u 20 h na Foginovom kupalištu u Karlovcu. Prikazat će se film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije koji je na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku Zlatnu arenu te je nagrađen za režiju, a Ivana Roščić za sporednu ulogu, Lana Barić za scenarij, Snježana Gorup za masku te Dubravka Turić za montažu.

Nastavljamo rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja.

Od ukupno 1.445 prijavljenih filmova, na Four River Film Festival odabrano je njih 28. U kategorijama igranog i animiranog filma imamo po 10 filmova. U program je uključeno i 5 dokumentarnih filmova te 3 filma slobodnog stila. Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije s čak 183 prijavljena filma.

Popis selekcije 13. FRFF-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionfrff2020

Za 25. Filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina, a u sklopu patkastične konkurencije odabrana su 43 filma među kojima je najzastupljenija kategorija igranog filma sa 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila sa 12 filmova, animiranog filma sa 9 filmova te dokumentarnog filma sa 5 filmova. Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Popis selekcije 25. FRaMe-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionyff2020

Broj prijava (1.632 filma sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Iz ove bogate ponude prijavljenih filmova, o uvrštavanju u program odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te Dinka Radonić, snimateljica i redateljica kao članovi selekcijske komisije.