Treći dan filmske plovidbe u Karlovcu

foto: Lovro Kranjčević

  1. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održavaju se od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Jutarnja događanja bila su rezervirana za karlovačke osnovnoškolce koji su imali priliku gledati najbolja ostvarenja sa Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.  U popodnevnim satima održane su online radionice za srednjoškolce i mentore. Nastavljene su i natjecateljske projekcije filmova iz cijelog svijeta – Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Armenije, Belgije, Makedonije i Brazila, kao i radovi mladih hrvatskih filmaša iz Zagreba, Korčule, Pule, Jastrebarskog, Varaždina i Karlovca.

Projekcije je moguće pratiti online, a detalji se mogu pronaći ovdje: https://frff.com.hr/screeningschedule2020

Pozivamo vas da prilikom gledanja filmova online ujedno i ocjenjujete filmove iz konkurencije, kako bi konkurirali za Nagradu publike.

Putujuće kino po obalama rijeka Karlovačke županije stiglo je do rijeke Mrežnice, na Gradsko kupalište u Dugoj Resi gdje su prikazana četiri filma nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su bili kratkometražni  filmovi The Stamp Lovre Mrđena,  6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića i Izlazite li vanka? Ines Jokoš.

Istovremeno je u Karlovcu održan Filmski kviz, na kojem je pobijedila ekipa “Bilo jednom u Ziggyu”.

Danas u 21 sat  večernji program održava se pored rijeke Dobre, u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, a bit će prikazan igrani film Mater, dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića. Glavna junakinja Jasna, nakon godina provedenih u Njemačkoj, vraća se u Hrvatsku kako bi se brinula o majci, koja je na umoru. Majčino onemoćalo tijelo čak i prikovano za krevet zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njezinoj blizini. Kako dani prolaze Jasna se zapleće u mrežu zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći.

O nagradama Revije i Festivala odlučivat će stručni žiri u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji. Zajedno s njima o nagradama će odlučivati i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca.

Snimku otvaranja koje je održano u utorak na Foginovom kupalištu u Karlovcu možete pogledati ovdje: https://tinyurl.com/y3towd83

Sutra, u subotu, vas pozivamo na dodatnu projekciju u 20 h na Foginovom kupalištu u Karlovcu. Prikazat će se film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije koji je na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu osvojio Veliku Zlatnu arenu te je nagrađen za režiju, a Ivana Roščić za sporednu ulogu, Lana Barić za scenarij, Snježana Gorup za masku te Dubravka Turić za montažu.

Nastavljamo rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja.

Od ukupno 1.445 prijavljenih filmova, na Four River Film Festival odabrano je njih 28. U kategorijama igranog i animiranog filma imamo po 10 filmova. U program je uključeno i 5 dokumentarnih filmova te 3 filma slobodnog stila. Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije s čak 183 prijavljena filma.

Popis selekcije 13. FRFF-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionfrff2020

Za 25. Filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina, a u sklopu patkastične konkurencije odabrana su 43 filma među kojima je najzastupljenija kategorija igranog filma sa 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila sa 12 filmova, animiranog filma sa 9 filmova te dokumentarnog filma sa 5 filmova. Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Popis selekcije 25. FRaMe-a dostupan je na poveznici: https://frff.com.hr/competitionyff2020

Broj prijava (1.632 filma sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Iz ove bogate ponude prijavljenih filmova, o uvrštavanju u program odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te

Dinka Radonić, snimateljica i redateljica kao članovi selekcijske komisije.