Koranski planinarski put

Planinarsko društvo „Crvene stijene“ osnovano je u proljeće 2009. godine na inicijativu nekolicine planinarskih entuzijasta i zaljubljenika u prirodu iz naselja Gnojnice. Uz pomoć karlovačkih planinara cetingradski su planinari trasirali i markirali planinarsku stazu pod nazivom „Koranski planinarski put“ koja počinje kod škole u naselju Gnojnice te vodi kroz živopisnu prirodu doline rijeke Korane.

U subotu 10. ovog mjeseca članovi PD „Crvene stijene“ i članovi DPIOPV „Osmica“ iz Karlovca obišli su planinarsku obilaznicu „Koranski planinarski put“. Po krasnom jesenskom vremenu planinarima se pridružila načelnica općine Cetingrad gospođa Marina Kalić i predsjednik općinskog vijeća gospodin Mile Capan.

U neformalnom razgovoru nakon obilaska staze, i uz odličnu kotlovinu koju su pripremili članovi PD „Crvene stijene“ razgovaralo se o mogućnosti uređenja obilaznice po standardima Hrvatskog planinarskog saveza te na taj način obogatiti turističku ponudu ovog prelijepog, a neopravdano zapostavljenog kraja naše lijepe Domovine.

Zaključak je da članovi markacijske sekcije „Osmice“, uz domaćine  obiđu i snime stazu, te predlože potrebne radnje koje bi trebalo izvesti na obilaznici. Kraći elaborat i troškovnik predočio bi se Općinskom vijeću na usvajanje.

Nakon gotovo cjelodnevnog druženja planinari su se zadovoljni razišli svojim domovima uz obećanje ponovnog susreta na uređenju staze.

Vitomir Murganić