Online radionica Žirafe/Giraffes

***Ukoliko u svom okruženju imate učenike i učenice završnih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole, poznajete ih ili im predajete, ili poznajete nekoga tko se uklapa u taj opis, obratite pažnju!***
Međunarodni projekt Žirafe / Giraffes dio je mreže School of peace, čiji su članovi organizacije i stručnjaci i stručnjakinje koji se bave kreativnim pristupima u obrazovanju. Cilj Žirafa jest podržati usvajanje stranog jezika (u ovom slučaju engleskog) korištenjem dramsko-pedagoških metoda, s naglaskom na metode kazališta potlačenih.
Osnovno nam polazište predstavlja ideja da je usvajanje jezika primarno podsvjesni proces koji se događa dok se fokusiramo na komunikaciju. Kako bismo osnažili učenike u komunikaciji na drugome jeziku, želimo kreirati okolinu koja to olakšava. Takva okolina podržava komunikaciju koja je multisenzorna (koristi se zvukom, slikom i pokretom), te želi potaknuti unutarnju motivaciju za komunikacijom i osigurati prostor izvan ocjenjivačkog okruženja. Više o samom projektu na poveznici: https://schoolofpeacefvg.org/giraffes/ .
Zbog pandemije COVID-19 koristit ćemo alate za internetsku komunikaciju, snimanje i gledanje zvuka i videa, te chat – na koje su učenici navikli u svakodnevnom životu. Tehnika kazališta potlačenih koju ćemo koristiti u ovom online okruženju, a koja je u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, jest novinsko kazalište. Novinsko kazalište podrazumijeva teatralizaciju tekstova (istraživanje različitih dramskoscenskih igra interpretacije teksta).
U rad na projektu biti će uključeni učenici završnih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole. Dramskopedagoški rad odvijat će se na platformi Google Meet ili Zoom kroz četiri susreta: 24. i 25.10. te 7. i 8.11.2020., od 9.30-11.00. U rad s učenicima biti će uključene trenerice kazališta potlačenih iz Centra za kazalište potlačenih POKAZ (Josipa Lulić i Andrea Damjanić Firšt) te dramska pedagoginja i izvorna govornica engleskog jezika iz Velike Britanije (Katherine Gray). Jezik rada biti će engleski i po potrebi hrvatski jezik, a posebno potičemo na prijavu one učenike_ce kojima komunikacija na engleskom jeziku predstavlja izazov. Broj sudionika_ca je ograničen, te se mjesta popunjavaju po principu ranije prijave. Prijave se šalju na adresu ckp.pokaz@gmail.com
Konačni proizvod grupe bit će kratka video izvedba (kreirana iz pojedinih videozapisa) koja mobilizira kazalište za raspravu o jednom određenom pitanju koje djeca prepoznaju kao ključno u svom svakodnevnom životu, kroz ispitivanje načina na koje je to pitanje predstavljeno u medijima. Video će se podijeliti s drugim skupinama iz različitih europskih zemalja uključenih u projekt, u nadi da će potaknuti vođenu raspravu o tom pitanju i uključiti učenike u paneuropsku dijalošku razmjenu.
Radionica je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture.
Više na: