Hrvatska se zavolontirala i na području LAG-a Vallis Colapis!

Hrvatska Volontira

U razdoblju od 23. do 26. rujna održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu jubilarne, desete manifestacije Hrvatska volontira!

Hrvatska volontira 2020. okupila je više od 120 organizatora volontiranja koji su u 70 gradova uključili preko 2000 građana – volontera i proveli više od 160 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Na području LAG-a Vallis Colapis i Volonterskog centra Kupa prijavljena je 31 volonterska akcija s više od 500 volontera i preko 1200 volonterskih sati. Ovogodišnjom kampanjom podsjetili smo koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijima u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva. Volontiranje je zaista jedna važna društvena mreža.

U sklopu manifestacije Hrvatska volontira i u okviru projekta “Volontiram, mijenjam zajednicu“ Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, održane su volonterske akcije u tri osnovne škole, OŠ Vladimira Nazora u Pisarovini, OŠ Slavka Kolara u Kravarskom i OŠ Žakanje. U OŠ Vladimira Nazora u Pisarovini, 25.9.2020, uspješno je realizirana Volonterska akcija u suradnji s Volonterskim centrom Kupa i Udrugom Sv. Martin iz Pisarovine. Aktivno su se uključili učenici od 5.do 8. razreda Škole, a priključili su se i učenici razredne nastave. Učenici su donijeli korisne namirnice i higijenske proizvode koji će, poslužiti starijim osobama i socijalno ugroženim obiteljima na području Pisarovine.

Nakon dvadesetak godina od otvaranja nove škole u Kravarskom, došlo je vrijeme za uređenjem knjižnice. Volonterska akcija, održana od 24. do 26.09.2020 u školi, odnosila se na premještanje više od 6000 knjiga iz knjižnice u rezervni prostor, a onda njihov povratak u novouređenu knjižnicu. U OŠ Žakanje, 23.09.2020., održala se volonterska akcija uređivanja okoliša škole. Učenici-volonteri uređivali su postojeću učionicu na otvorenom (bojanje ograde, stolova i stolica) jer se u trenutnoj situaciji pokazala kao korisna i potrebna te su ukrasili i tlo školskog dvorišta. Sudjelovalo je 20 volontera.
Na manifestaciju je prijavljena I volonterska akcija u OŠ Kardinal Alojzije Stepinac Krašić, no ona se tek treba održati u Tjednu solidarnosti od 8. do 15. prosinca 2020. godine.