AQUATIKA SUDJELUJE U VIRTUALNIM “DANIMA OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA”

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske uniječetvrtu godinu zaredom organizira informativno-edukativnu kampanju „Dani otvorenih vrata EU projekata“, koja se ove godine održava virtualno, i to od 13. do 22. 11. 2020. Događanje je dio šire kampanje Europske komisije pod nazivom „EU in My Region“ čija je svrha informiranje o projektima sufinanciranim sredstvima EU fondova.

Kao primjer uspješnog EU projekta, Aquatika sudjeluje sa sljedećim aktivnostima:

Virtualna šetnja kroz jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj putem web stranice Aquatike (https://www.aquariumkarlovac.com/virtualna-setnja/). Kroz deset točaka možete virtualno prošetati akvarijem i dobiti dojam kako izgleda jedna tipična krška rijeka koju Aquatika prikazuje.

Live stream najvećeg akvarija sa najatraktivnijim primjercima riba (https://www.whatsupcams.com/hr/webcams/hrvatska/karlovacka/karlovac-hr/aquatika-karlovac-slatkovodni-akvarij-web-kamera/). Možete vidjeti prijenos uživo najvećih primjeraka riba, od kojih se posebno ističu jesetre, koje su kao vrsta starije od doba dinosaura, a svojim izgledom podsjećaju na morske pse.

Video filmić “Iza scene akvarija” (https://www.aquariumkarlovac.com/video/) prikazuje način funkcioniranja jednog akvarija sa tehnološkog aspekta, uzgoj vlastite žive hrane zooplanktona, kao i čišćenje velikog akvarija od strane ronioca.

Audio vodič kroz slatkovodni svijet (http://audiovodic.aquariumkarlovac.com/lang/hr/) dostupan na web stranici Aquatike, koji vas vodi kroz cjelokupan akvarijski postav pri tome dočaravajući cjelokupnu priču o rijeci, od njezina izvora do ušća.

Facebook nagradni natječaj sa mogućnošću osvajanja 3x obiteljske ulaznice za akvarij. Nagradno pitanje će biti objavljeno u petak 13.11., a dobitnici 23.11.2020.

Od otvorenja u listopadu 2016.godine Aquatika je jedanodnajuspješnijihprojekata u Hrvatskojfinanciranihizeuropskihstrukturnih i investicijskihfondova.

Važnostslatkovodnogakvarija u Karlovcuranije je prepoznala i samaEuropskaunijauvrstivšigameđu 15 odabranih od ukupno 144 prijavljenaprojekta. Podsjetimo, Aquatika je nastala u sklopuprojekta „Slatkovodniakvarij i muzej rijeka – KAquarium“, sufinanciranogizEuropskogfonda za regionalnirazvoj u okviruOperativnogprogramaRegionalnakonkurentnost 2007. –  2013. u iznosu od 36.222.282,45 kuna, dok je ukupnavrijednostprojektadosegnula 36.691.939,25 kuna.

Javnaustanova Aquatika – slatkovodniakvarij Karlovac od svogotvorenjaatrakcija je u svakompogledu: ekološkom, obrazovnom, turističkom, znanstvenom, ilijednostavnozbogsvojeoriginalnosti i činjenice da akvarijslatkovodnih voda ne postojinigdje u širojregiji, osim u srcuHrvatske, okruženčetirimarijekama – u Karlovcu.

Da je ovaj projekt doistajedinstven po mnogočemu, govori i činjenica da se od otvaranja u listopadu 2016. godineAquatika nametnulakaoustanovaodvelikegospodarske, turističke i kulturnevažnosti za grad Karlovac i okolicukoju je dosadaposjetiloviše od 290 000 posjetitelja. Projekt je ostvariosvezadaneciljevetepokazaospremnostnasveizazoveupravljanja EU projektima s ciljemrazvojalokalnezajednice.

Sudjelujte u prijenosima uživo, virtualnim šetnjama, radionicama, predavanjima, te zabavnom i edukativnom programu, a svojim ćete sudjelovanjem imati priliku osvojiti i brojne nagrade. Više detalja možete pronaći na linku: http://bit.ly/eDOV-2020. Pratite i društvene mreže (Facebook: Strukturni fondovi i Akademija regionalnog razvoja, Instagram: Strukturni fondovi).

#EUinmyregion

Europska komisija u Hrvatskoj