Otvorenje izložbe “Gradovi koji se pojavljuju i nestaju”

U petak, 15. siječnja 2021. u Knjižnici za mlade, Ivana Banjavčića 8, u 19 sati bit će otvorena izložba slika „Gradovi koji se pojavljuju i nestaju“ autora Miroslava Galinca.

Miroslav Galinac je vizualni umjetnik, autodidakt, rođen 23. 4. 1970. u Karlovcu. Izlaže štafelajno i konceptualno; instalacije u prostoru, foto koncepti. Zadnji se put pojavio, kao jedan od autora, u sklopu izložbe Festivala prvih, u Zagrebu, prije nešto više od dvije godine. Radilo se o žiriranoj programskoj izložbi pod radnim naslovom: Doba praznine. Tamo je izložio svoj foto koncept „Underground“. Skupno i samostalno, štafelajno i konceptualno, izlagao je tridesetak puta. Živi i radi u Karlovcu.

Izložba ostaje otvorena do 13. veljače 2021. godine.

„Ovim djelima Galinac kao da se vraća onima nastalim devedesetih godina kada su siloviti crni potezi definirali osnovnu strukturu, a pratili ih tonovi čistog crvenog, plavog, žutog, zelenog. Pa ipak nije tu nipošto riječ o nekom stvarnom vraćanju ili revivalu klasične Galinčeve apstrakcije. Neočekivana i slučajna sličnost na starije slike ne znači i zaborav svih ‘sadržaja’ novijih slika.

Ovim nas je radovima Galinac ponovno podsjetio kako se njegovo slikarstvo temelji na tri ključne, neizostavne komponente: energija – iščitana kao gesta, kao snaga i spontanost/promišljenost poteza, boja – kao sastavni element gradnje kompozicije, te svjetlost.“

Valdemar Marković

S obzirom na trenutačnu epidemiološku situciju i važeće mjere, broj mjesta na događanju je ograničen te je svoj dolazak potrebno prijaviti putem e-pošte na mladi@gkka.hr.