Planinarska obilaznica „Četiri rijeke karlovačke“ spremna čeka  zaljubljenike u prirodu

Planinarsku obilaznicu „Četiri rijeke karlovačke“ osmislili su članovi HPD Martinščak, a otvorena je 1998. godine.

Na njenoj trasi do sada nije bilo adekvatnih odnosno standardiziranih putokaznih ploča, ali i to se promijenilo tijekom 2020. godine. Uz financijsku podršku Turističke zajednice grada Karlovca, koja je prepoznala ovaj projekt kao vrijedan turistički proizvod, članovi HPD-a Martinščak su u razdoblju od 26. listopada  do 6. studenog  2020. godine obavili postavljanje putokaznih ploča na obilaznici „Četiri rijeke karlovačke“.

Postavljeno je ukupno 17 putokaznih ploča na 10 lokacija.

Početkom 2020. godine bilo je nekoliko akcija markiranja te su gotovo na cijeloj stazi obnovljene markacije. Time je cijela obilaznica obnovljena i opremljena standardiziranim putokaznim pločama i spremna čeka planinare i sve zaljubljenike u prirodu.

Staza počinje u Donjem Pokupju, odnosno na Kupi, prolazi dolinama rijeke Dobre i Mrežnice, a završava na Korani odnosno Vukmanićkom Cerovcu.

Četiri rijeke kojima se Karlovac diči, najveća su atrakcija obilaznice u svako godišnje doba. Planinar se susreće s prostorom visokovrijedne  kulturno-povijesne i tradicijske baštine gdje još uvijek ima sačuvanih tradicionalnih hrvatskih kuća, tipičnih za naš kraj, obiteljskih gospodarstava i stoljetnih kapelica. To je i tzv. „zeleni prsten“ Karlovca, kojim dominiraju poljoprivredne i šumske površine sa seoskim naseljima očuvanih ruralnih cjelina. Obilaznica je duga oko  30 km a prijeđe se laganim hodom za 12 sati. Može se prelaziti i u etapama ovisno o  kondiciji i interesu. Gotovo se cijela staza može prijeći i biciklom.

U popisu onih koji su prešli cijeli put dosad je upisano 190 planinara, koji su obilazak dokazali pečatima ili fotografijama na svim kontrolnim točkama.

Na putu je osam kontrolnih točaka, a to su: 1. Kupa – Donje Pokupje 2. Priselci – Pl. dom Ivanova hiža 3. Dobra – Zadobarje 4. Skupica – Mrežnčki most 5. Mrežnica, Mrzlo Polje 6. Vinica (321m) 7. Martinščak -Cerovac 8. Korana, Vukmanićki Cerovac.

Nakon 20 godina postojanja obilaznice, krajem 2019. je tiskano novo i atraktivnije izdanje dnevnika. Kontrolne su točke ostale iste, a ni trasa se nije mijenjala. Dnevnik se može nabaviti u kontaktu s Davorom Protulipcem (091/ 7958 – 340), na sastancima HPD-a Martinščak ili na prvoj kontolnoj točki u trgovini Latin. Cijena dnevnika je 50 kuna.