Prijavite se za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu 2021.!

Ove će se godine u Republici Hrvatskoj održati šesti izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u 2021. godini. Izbor organiziraju Ministarstvo poljoprivredeJutarnji list i zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika Sunčana Glavak, uz podršku pokrovitelja Zagrebačke banke i Konzuma.

„Izborom najboljeg mladog poljoprivrednika naglašava se i nagrađuje rad mladih poljoprivrednika u stvaranju održivih i inovativnih ideja i praksi koje se bave izazovima s kojima se suočava poljoprivredni sektor, poput generacijske obnove, ublažavanja klimatskih promjena, sigurnosti hrane i tehnološkog napretka. Nagradom se odaje priznanje središnjoj ulozi mladih poljoprivrednika u ruralnim područjima i inovativnim pristupima koje oni primjenjuju u poljoprivrednoj djelatnosti“, istaknula je uoči početka natječaja zastupnica Sunčana Glavak.

Natječaj za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u Hrvatskoj otvoren je  od 5. veljače do 4. ožujka 2021. godine.

Prihvatljivi kandidati su mladi poljoprivrednici  koji su nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i imaju do 40 godina života. Oni moraju biti korisnici mjera Programa Ruralnog razvoja, a njihovi projekti, koji mogu biti završeni, ili u provedbi, moraju biti financirani sredstvima Programa.

Više detalja o natječaju i načinima prijave možete pronaći na poveznicama: https://form.jotform.com/210121714286345/ i

Prijavite se za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu 2021.! – Sunčana Glavak (suncanaglavak.eu)

Na prvom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, održanom 2014. godine u organizaciji Dubravke Šuice, trenutne potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za demokraciju i demografiju, pobijedila je Martina Petrović iz Vukojevaca, koja se bavi uzgojem crne svinje. Od 2015. do 2018. godine izbor je vodila tada zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. 2015. godine pobjedu je odnio Ivan Veselić i Novog Sela Palanječkog, koji se bavi ekološkom proizvodnjom voća i povrća te turizmom u Lonjskom polju. Titula najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj 2017. godine pripala je Matiji Cetiniću-Frankosu iz Zaprešića, koji se bavi ekološkim uzgojem bobičastog voća u poljoprivrednoj zadruzi Berry Organica. Ivan Gašić pobijedio je 2018. godine. On se bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji. Pobjednik 2019. godine je Zvonimir Kalić iz Đakova, koji se bavi uzgojem industrijske konoplje u Vrpolju.