Kreativna radionica za odrasle “Markov kolaž”

U Knjižnici za mlade, Ivana Banjavčića 8, Karlovac, održat ćemo kreativnu radionicu za odrasle (od 16 godina nadalje) u petak, 18. lipnja 2021. od 18 do 20 sati.

Ove se godine obilježava 500 godina od prvog tiskanog izdanja Judite Marka Marulića. Dovršio ju je 22. travnja 1501. godine no svoje je tiskano izdanje morala čekati punih dvadeset godina. Otisnuta je u Veneciji 13. kolovoza 1521. godine.

Marko Marulić većinu je svojih djela napisao na latinskom, ali u Juditi se, čak i njezinu naslovu, ističe kako je „u versih hrvacki složena“ kako bi je razumjeli i oni koji „nisu naučni knjige latinske aliti djačke“ te je njegovo najpoznatije djelo. Prvi je umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku te se sastoji od šest pjevanja i čak 2126 dvostruko rimovanih dvanaesteraca koji donose priču o starozavjetnoj udovici Juditi koja je svojom ljepotom očarala neprijateljskog vojskovođu i odrubila mu glavu te tako spasila svoj grad.

Na radionici ćemo tehnikom kolaža slagati Marulićev portret i pustiti mašti na volju u kreativnom izražavanju, a voditelji radionice su Mario Šimić i Sanja Graša.

S obzirom na još uvijek važeće epidemiološke mjere, broj mjesta na radionici je ograničen te su potrebne prethodne prijave na mladi@gkka.hr.