Izložba „PLANKTON – divovi u kapljici vode“

 

Svečano otvorenje izložbe pod nazivom „PLANKTON – divovi u kapljici vode“ na rasporedu je 23. lipnja u 18 sati u kongresnoj dvorani Aquatike – slatkovodni akvarij Karlovac.

Izložba je podijeljena u dvije cjeline prezentirane na 12 plakata u dvojezičnoj formi hrvatsko-engleskog jezika. U prvom dijelu izložbe prezentirano je što plankton predstavlja, od kuda potječe, kako se kreće, kako ga dijelimo i koja mu je važnost. Drugi dio odnosi se na specifične i zanimljive vrste planktona. Izložba završava porukom koliko je zapravo plankton važan, jer on na svojim leđima nosi život na Zemlji, daje mu temelj i osnova je za hranidbeni lanac. Većina plakata su zapravo odvojene cjeline i na njima se nalaze slike popraćene ilustracijama i raznim zanimljivostima koje imaju ulogu „wow faktora“ te privlače posjetitelja. Svaki plakat prati simpatičan i duhovit naslov kojem je zadaća dodatno zaintrigirati posjetitelja i ukazati na temu o kojoj plakat govori.

Glavni cilj izložbe je ukazati na važnost planktona koji je danas uglavnom nepoznanica većini ljudi, a glavna poruka govori o osnovnoj biologiji, ekologiji, bioraznolikosti i sistematici te se u drugom dijelu pretvara u približavanje zanimljivih i specifičnih vrsta posjetitelju na nešto intimniji način. Iako je tema izložbe globalna i aktualna u kontekstu problema klimatskih promjena i značaja planktona za ekosustav, detalji izložbe povezuju grad Karlovac i Aquatiku s ovom svjetski zanimljivom temom.

Našem gradu Karlovcu za 442. rođendan stoga poklanjamo ovu izložbu.

Izložba  je dio programa manifestacije “Zvjezdano ljeto”, a bit će otvorena za sve posjetitelje Aquatike do 31. siječnja 2022. godine.

Autori izložbe su Juraj Petravić i Ivana Kaleb Vuletić iz Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac. Za dizajn vizualnog identiteta zaslužni su Sandra i Mladen Bolfek iz Bolkefi art & graphic design studio.

Posjetite ovu vrijednu izložbu te naučite nešto novo o najvažnijim organizmima koji život znače.

Molimo Vas svoj dolazak obavezno prijavite na info@aquariumkarlovac.com do 21. lipnja 2021.

Podsjetimo, AQUATIKA je nastala u okviru projekta pod nazivom „SLATKOVODNI AKVARIJ I MUZEJ RIJEKA – KAQUARIUM“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. u iznosu 36,2 mil kn, a ukupna vrijednost projekta je 36,7 mil kn.