Prestižna nagrada Hrvatskog saveza slijepih dodijeljena članici USKŽ Antoniji Hasan

Dana 16.06.2021. godine Hrvatski savez slijepih svečanom akademijom obilježio je 75. obljetnicu djelovanja, koji su svojim dolaskom uveličali mnogobrojni dužnosnici Sabora i Vlade, kao i sam predsjednik RH Zoran Milanović. Tom prilikom istaknuto je da su Savez 1946. godine osnovali slijepi intelektualci sanjajući svijet u kojem će svaki čovjek imati jednake mogućnosti i u kojem biti slijep neće značiti manje vrijedan. Također su se predstavljali aktivni projekti Saveza te je uručena ‘’Nagrada 16.lipnja’’, koja se dodjeljuje kao simbolična zahvala najzaslužnijim donatorima, volonterima i drugim suradnicima. Navedena nagrada ove godine pripala je Josi Bagiću – predsjednik Udruge slijepih Šibensko-kninske županije, Mari Trubić- dugogodišnja djelatnica Saveza i članici Udruge slijepih Karlovačke županije Antoniji Hasan.

Antonija 1978. godine postaje članica Udruge slijepih Karlovačke županije, a 1980. godine postaje članica Skupštine i Izvršnog odbora i te funkcije obnaša dugi niz godina. U nekoliko mandata obnaša dužnost delegata Udruge slijepih Karlovačke županije u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih. U nekoliko mandata obnaša i funkciju podpredsjednice Udruge, te početkom 2017. godine postaje predsjednica Udruge. 2018. godine postaje i članica Upravnog odbora Saveza 1982. godine preuzima funkciju voditeljice Sekcije žena koja ju dovodi i do rada u Povjerenstvu za slijepe žene Hrvatskog saveza slijepih. Kroz svoj radu, kako u temeljnoj Udruzi tako i kroz Povjerenstvo Saveza ostvarila je značajne uspjehe u afirmaciji slijepih žena. Svojim radom i primjerom poticale je uključivanje slijepih žena u rad njihovih temeljnih Udruga, osnaživala ih za medijske istupe i borbu za njihova prava. Shvatila je važnost integracije slijepih žena u sve sfere društva i lokalne zajednice kao jedini način vidljivog napretka u senzibilizaciji javnosti o potrebama i mogućnostima slijepih žena kao posebno marginalizirane skupine. 2019. godine, uz svečano obilježavanje 70 godina rada Udruge slijepih Karlovačke županije, prima Zahvalnicu za svoj nesebičan rad u afirmaciji slijepih osoba Karlovačke županije.

Ova nagrada, moglo bi se reći, kruna je dugogodišnjeg predanog rada Antonije na afirmaciji slijepih osoba u našoj zajednici i šire, a posebice slijepih žena. Svojim radom, predanošću ali i životnim elanom primjer je kako se možemo nadići iznad svih životnih nedaća, živjeti život punim plućima i biti svijetli primjer generacijama koje dolaze.

tekst napisala Josipa Stanešić