Projekcija filma “O jednoj mladosti” u organizaciji mladih filmaša

 

Kinoklub Karlovac u sklopu Zvjezdanog ljeta 2021. organizira besplatnu projekciju filma “O jednoj mladosti” redatelja Ivana Ramljaka. Film će biti prikazan na platou ispred Kina Edison u nedjelju 27. lipnja s početkom u 21:30 sati, a posjetitelje će dočekati i filmska ekipa s kojom će biti odran i kratak razgovor o filmu.

“O jednoj mladosti” film je o prerano preminulom redateljevom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju. Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Progovara o izgubljenoj generaciji mladih iz Hrvatske s kraja 90-ih koji pokušavaju pronaći svoj identitet nakon razornog rata.

Redatelj Ivan Ramljak, rođen 1974., filmski je kritičar i redatelj. Od 2013. koordinator je programa pod nazivom Kratki utorak u kino Tuškanac, a od 2016. umjetnički je direktor Tabor Film Festivala. Dosad je režirao devet kratkometražnih filmova i jedan srednjemetražni film, četiri u suradnji s Markom Škobaljem. ‘O jednoj mladosti’ njegov je prvi dugometražni dokumentarni film. Montažu potpisuje Ivor Šonje, a oblikovanje zvuka Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu producenta Mateja Merlića uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film je osvojio mnogobrojne nagrade. Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodjelilo mu je nagradu Oktavijan u 2021. godini  za najbolji dugometražni dokumentarni film. Svjetska premijera “O jednoj mladosti” bila je prošlog ljeta u natjecateljskom programu DokuFesta u Prizrenu, na kojem je film osvojio nagradu za najbolji dokumentarac Balkana. Može se pohvaliti Grand Prixom na Danima hrvatskog filma te je Grand Prix osvojio na francuskom Poitiers Film Festivalu. Posebno priznanje je osvojio na festivalu Slobodna zona u Beogradu te nagradu OBC Transeuropa na 32. Filmskom festivalu u Trstu.

Program se odvija uz sufinanciranje Grada Karlovca, a Kinoklub Karlovac u organizaciji podržava i Zaklada “Kultura nova”.