Gradonačelnikov lanac u novom ruhu

U okviru Zvjezdanog ljeta, ove su godine djeca predškolskog uzrasta, korisnici programa Odjela za djecu predškolskog uzrasta Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, za 442. rođendan grada Karlovca na radionici “Gradonačelnikov lanac u novom ruhu” napravili “novi” (ne)službeni lanac Grada Karlovca.

Originalnoj ideji tete Ivane u realizaciji izrade baze Gradonačelnikovog lanca pomogli su striček Mario pisanjem projekta nabave 3D printera preko IRIM – Croatian Makers, u okviru projekta “Digitalni građanin”, i teta Gabi dizajnom prilagođenim za 3D printer te printom jedne veće te dvadeset i tri manje šesterokrake zvijezde. U sredini velike zvijezde umetnut je dječji crtež povijesnog grba dok su u manje zvjezdice umetnuti dječji crteži propisanih motiva (šahovnica, utvrđeni grad, sunce i mjesec, prekrižena sidra, štit s inicijalima cara Josipa II i pučka kruna) te želje djece za poboljšanja svoga grada.

Zvijezde isprintane na 3D printeru Prusa Mini spojene su metalnim alkama, a gotov lanac pohranjen je u drvenu kutiju obloženu filcom te ukrašenom motivima grada Karlovca tehnikom fototransfera i s umetnutim jastučićem kako se lanac ne bi oštetio.

Radionica se s kikolincima provodila od ponedjeljka do srijede, od 28. do 30. lipnja 2021., na Odjelu za djecu predškolskog uzrasta.

U četvrtak, 1. 7. 2021., u 10:00 sati, dječica / korisnici Odjela za djecu predškolskog uzrasta uručit će “novi” Gradonačelnikov lanac gradonačelniku Grada Karlovca Damiru Mandiću u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.