Dok čekamo proljeće, dio radova u vrtu možemo odraditi i u veljači!

Iako veljaču, s razlogom, nazivamo prevrtljivim mjesecom i u njoj zapravo ne počinju pravi vrtlarski radovi, ipak ima radova koje bi trebalo napraviti već sada kako biste mogli uživati u plodovima svog vrta.

U veljači se priprema i čisti zemlja za proljetnu sadnju voćaka, orezuju se voćke (borovnica, breskva, dud (murva), dunja, grožđe, jabuka, kruška, malina, ogrozd), a ako primjerice imate posađen ananas njega je u veljači potrebno i gnojiti.

U siječnju i veljači treba krenuti i s pripremom za cijepljenje voćaka – odrežite vrhove s grana voćaka vrtnim škarama i spremite ih u vlažni pijesak ili u vlažne vrećice pa u zamrzivač.

Ovo je idealno vrijeme i za sadnju voćki te bobičastog grmlja. Iako sadnja u ranu jesen ima prednost pred sadnjom u rano proljeće, zbog toga što posađena sadnica ima povoljnije uvjete za učvršćenje u tlu i obnovu ozlijeđene korijenove mreže, ni sadnjom u rano proljeće nećete pogriješiti.

Ranija sadnja u proljeće bolja je od tzv. zakašnjele sadnje, zbog toga što se korijenova mreža obnovi i obraste novim korijenjem prije početka rasta nadzemnih organa. Tako obnovljena korijenova mreža može bolje opskrbiti nadzemni dio vodom i hranjivima.

Osim toga možete početi i sa sjetvom u zatvorenom i to paprike, feferona, patlidžana,  celera…

U svakom slučaju, ako razmišljate o uzgoju vlastitih proizvoda, neke pripreme već možete početi, bez obzira što kalendarsko proljeće još uvijek čekamo.