27. EMA – Ples od prapovijesti do 21. stoljeća

Ovogodišnja 27. Edukativna muzejska akcija s temom – PLES, započinje 7. svibnja 2022. u 18:00 sati u Zavičajnom muzeju Ozalj nastupom KUD-a “Sveti Juraj” Draganić i to dječjih folklornih sekcija, starije pod nazivom „FIJOLICE“ i mlađe sekcije „JURIĆI“.

Nakon njihovog nastupa predavanje „Ples i narodni običaji uz Kupu“ (O “tancanju” i narodnim običajima od Trga do Draganića.) održat će muzejski pedagog Željko Juriša u 18:20 sati.

Predavanje se odnosi na vrste i oblike plesa te običaje oko priprema zabava na kojima su se ovi plesovi plesali, a danas ih možemo vidjeti kroz aktivnosti KUD-ova.

U 19:00 sati bit će pauza za okrjepu, a nakon toga u 19:20 sati predavanje „Život uz ples na ozaljskom dvoru“ održat će kustos Stjepan Bezjak. Predavanje će pratiti razvoj glazbe i plesa u srednjem vijeku, utjecaj plesa na društveni život plemstva s primjerima iz života Zrinskih u Starom gradu Ozlju.

Ples se pojavljuje od najranijih dana i možemo ga pratiti kroz arheologiju, a o tome će predavanje „Arheologija plesa“ održati dr. sc. Miroslav Razum s početkom u 20:00 sati.

Ulaz na sva predavanja je slobodan!