Svjetski dan pčela

Povodom Svjetskog dana pčela koji se na inicijativu UN-a obilježava 20. svibnja s ciljem povećanja razumijevanja i svijesti o važnosti pčela i Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti (22. 5.), Gradski muzej Karlovac je pripremio niz edukativnih događanja za sve uzraste na koje Vas srdačno pozivamo. Sva događanja se održavaju na Strossmayerovom trgu 7, a ulaz je slobodan.

RASPORED PROGRAMA

  1. – 23. svibnja 2022.

Apisarij i kućica za solitarne pčele u „Muzejskom medonosnom vrtu“

U  apisariju, staklenoj košnici postavljenoj u vrtu Muzeja posjetitelji mogu izbliza promatrati kako žive i rade pčele medarice. Pčelinja zajednica u apisariju potječe iz pčelinjaka u Donjim Stativama. U vrtu se nalazi i kućica za solitarne pčele koje ne stvaraju med, ali su važni oprašivači.

  1. svibnja – 2. lipnja 2022., utorak-petak 8-16 , srijeda 8-19, subota 10-16, nedjelja 10-12

„Kome je pala sjekira u med?“ – izložba tradicionalnih košnica i terenskih zapisa iz Etnografske zbirkeGradskog muzeja Karlovac, Mala dvorana u dvorišnom krilu Muzeja

  1. svibnja 2022. u 10 i 11 sati

Radionica pčelarstva uz degustaciju meda za vrtićki uzrast i osnovnu školu

Voditeljica radionice Jasminka Alinčić, predsjednica Pčelarskog društva Karlovac, upoznat će djecu sa osnovama pčelarstva i priborom pčelara, članovima pčelinje zajednice i načinom na koji pčele medarice stvaraju med. Djeca će moći kušati različite vrste meda i med u saću.

  1. svibnja 2022.

10-11 sati

Radionica „Ne budi trut“

Vrtlarska radionica za sve uzraste na kojoj ćemo lukovice proljetnog cvijeća izvaditi  iz muzejskog vrta, spremiti ih za iduću sezonu i posaditi ljetnu cvjetnu gredicu za pčele i druge oprašivače.

u 20.30 sati

Projekcija dokumentarnog filma „Medena zemlja“

atrij Gradskog muzeja (u slučaju kiše izložbeni prostor u potkrovlju)

 

Radnja ovog višestruko nagrađivanog makedonskog dokumentarca odvija se u zabačenom balkanskom brdskom području gdje HatidžeMuratova živi s bolesnom majkom u selu bez ceste, struje i tekuće vode. Hatidže je posljednji izdanak u dugome nizu uzgajivača divljih pčela i preživljava skupljajući med koji prodaje u obližnjem gradu udaljenom četiri sata hoda. Fascinantan filmski portret nježne ravnoteže između čovjeka i prirode, pogled u način života koji brzo nestaje i nezaboravno svjedočanstvo o nepopustljivosti jedne iznimne žene. Film je nominiran za dva Oscara 2020.: za najbolji dokumentarni film i za najbolji igrani film u međunarodnoj konkurenciji. Na Festivalu Sundance 2019. osvojio je čak tri nagrade: Kinematografsku nagradu, Nagradu velikog žirija i specijalnu nagradu žirija u kategoriji Utjecaj i promjena.

Događanja su dio programskog pravca „Muzejski medonosni vrt“ koji se održava u okviru Pedagoškog programa Gradskog muzeja Karlovac. Voditeljica programa je Lana Bede, prof., viši kustos pedagog Muzeja grada Karlovca. Program je realiziran u suradnji s Etnografskim odjelom Muzeja grada Karlovca, Pčelarskim društvom Karlovac, Kinoklubom Karlovac i Botaničkim vrtom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, uz financijsku podršku Grada Karlovca.