Karlovcu 1,2 milijuna eura za fotonapone i geotermalne izvore

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak danas je svečano uručila Ugovore o dodjeli sredstava Karlovcu u iznosu od 1,2 milijuna eura za fotonapone i geotermalne izvore.
Dodjeljenim sredstvima Grad će postaviti ukupno 14 fotonaponskih elektrana na karlovačke osnovne škole, vrtiće i Hostel Karlovac u Selcu.

 

Solarne elektrane bit će postavljene na:

1. Dječji vrtić Dubovac
2. Dječji vrtić Mahično
3. Dječji vrtić Turanj
4. Dječji vrtić Švarča
5. Dječji vrtić Gaza
6. Dječji vrtić Grabrik
7. Dječji vrtić Rakovac
8. Osnovna škola Grabrik
9. Osnovna škola Mahično
10 .Osnovna škola Švarča
11. Osnovna škola Rečica
12. Osnovna Skola Dubovac
13. Osnovna Škola TURANJ
14. Hostel KARLOVAC

 
Dio dobivenih sredstava bit će uložen za uređenje bušotinskog radnog prostora bušaćeg postrojenja i jame za proizvodno ispitivanje geotermalne bušotine KaGT-1.
Specifični cilj projekta je uređenje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja i jame za proizvodno ispitivanje bušotine KaGT-1 te normalno odvijanje tehnološkog procesa izrade bušotine u istražnom prostoru geotermalne vode Karlovac 1 što će približiti grad Karlovac povećanoj proizvodnji energije iz geotermalne energije i instalirati kapacitete za korištenje energije iz geotermalne energije. Realizacijom specifičnog cilja projekta ostvariti će se preduvjeti za izradu istražne bušotine geotermalne vode Karlovac GT-1 (KaGT-1) za što su već detektirani mogući izvori financiranja. Projektom će se također ostvariti bilateralna suradnja s državom donatorom, Islandom, što će dodatno doprinijeti jačanju kapaciteta za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije i stvoriti temelji za nastavak suradnje i buduće zajedničke projekte, poručuju iz gradske uprave.
Među dobitnicima sredstava za projekte je i karlovačka tvrtka Kelteks