Ivanjski krijes i ove godine na obalama Kupe

(foto: Visit Karlovac)

Najdugovječnija manifestacija u gradu – Ivanjski krijes i ove će godine biti održan na obalama Kupe. Već tradicionalno rivalstvo gradskih četvrti Banija i Gaza ne može pokvariti niti korona, pokazalo se to i prošle godine, a nadamo se da ni ove neće izostati velik broj posjetitelja omiljene gradske manifestacije.

Najstarija karlovačka manifestacija Ivanjski krijes ima tradiciju koja seže u 1779. godinu kad je zabilježeno prvo paljenje krijesa i to na Gažanskoj strani. Suparništvo između gradskih četvrti Banija i Gaza traje više od 120 godina, a Karlovac je jedini grad u Hrvatskoj koji je zadržao ovakav običaj dočekivanja ljeta.

Program Ivanjskog krijesa počinje nogometnom utakmicom u 18.00 sati na stadionu NK Radnik te se nastavlja u 20.00 sati na Banijskom mostu tradicionalnim povlačenjem konopa. Novost ovogodišnje manifestacije je da će prije odraslih u 19.50 konop povlačiti djeca dječjih vrtića Banija i Gaza te nastup KUD-a Rečica koji će uprizoriti ivanjske običaje. U 20.30 na pozornici na Baniji nastupa grupa Black & White, a na drugoj obali Kupe, na Gazi okupljene posjetitelje zabavljat će Rečićki sokoli. U 21.00 sat kreću kajaci s Dubovca iz kojih će se moći promatrati krijesovi i vatromet, a vatreni i svjetlosni performans očekuje nas na mostu u 21.30 prije najvažnijeg dijela večeri, paljenja dvaju velikih krijesova na obalama Kupe u 22.00 sata uz vatromet.