Spektakularnim nastupima grupa, u prepunom Šancu počeo 23. Međunarodni festival folkora

-Dovodite svijet u Karlovac, bez Međunarodnog festivala folklora Zvjezdano ljeto ne bi bilo potpuno. Različitosti kultura oslikava otvorenost Karlovca i obogaćuje nas, rekao je gradonačelnik Damir Mandić proglasivši 23. Međunarodni festival folklora.

Karlovac i Karlovčani jedva su dočekali početak 23. Međunarodnog festivala folklora. Najbolje to pokazuje barem 4.000 posjetitelja koji su Šanac, ali i prostor oko njega ispunili do posljednjeg mjesta.

Plesom festival su otvorili domaćini, Folklorni ansambl “Matija Gubec”, koreografijom “Volim gajde neg’ tambure troje”. Otplesali su baranjske plesove, a po prvi put, nakon dvije teške godine kad je zbog pandemije ansambl otežano radio, sve su izveli novi i mladi članovi uz nekolicinu “starih”.

Poljski ansambl pjesama i plesova Jawor iz Lublina u Hrvatskoj gostuje prvi put. Večeras su otplesali poljski nacionalni ples poloneza, poznatiji kao dvorski ples. Poljaci na MFF-u ostaju do srijede što znači da će ih u ponedjeljak vidjeti Karlovčani na nastupu ispred Zorin doma, Ozaljčani na nastupu na Gradskom kupalištu te na Okusima svijeta u srijedu.

Prašinu na pozornici doslovno su podigli Idaho Rocky Mountain Express, američka grupa iz Idaho, svojim pioneer pjesmama i plesovima.

Atmosferu je dodatno podignula grupa Pachamama Compania iz kolumbijske Bogote plesovima Cumbia i Fandango.

S folklornog stajališta, mađarski predstavnici, Folklorni ansambl “Nyirseg” iz Nyiregyhaza otplesali su tehnički najuigranije plesove Čardaš i Legenyes.

Točku na “i” spektakla u Šancu stavila je grupa iz Brazila “Flor Ribeirinha” iz Cuiaba koja je do pozornice stigla kroz publiku. Izveli su Boi bumba ples kojim prikazuju amazonsku kulturu.

Međunarodni festival folklora nastavlja se sutra. Drugi dan obilježit će nastupi Poljske i SAD-a ispred Gradskog kazališta Zorin dom. Početak je u 19 sati.

Sadržaj preuzet Spektakularnim nastupima grupa, u prepunom Šancu počeo 23. Međunarodni festival folkora – Međunarodni festival folklora Karlovac (mff-karlovac.com)