Okusi svijeta na MFF-u

Četvrti dan na 23. Međunarodnom festivalu folklora obilježilo je otvaranje 3. Okusa svijeta – jedinstvene gastro manifestacije kojom se posjetitelje upoznaje s autohtonim jelima zemalja sudionica festivala.

Kako se pripremaju pojedina jela posjetiteljima Okusa svijeta na licu mjesta prikazali su predstavnici grupa sudionica festivala iz Mađarske, Brazila, Kolumbije, SAD-a i Hrvatske.

Našu zemlju predstavlja se kroz dalmatinsku kuhinju, a kako se radi komiška pogača i po čemu je različita od viške objasnio je food bloger “Opeta gladni” Hrvoje Stojanov.

Tajnu američke pite otkrili su Holy i Thomas, pogačice od krumpira Tocsni pripremali su Mađari, a Brazilci su oduševili sa svojim poznatim i za pripremu jednostavnim desertom Brigadeiro i kotelom Caipirinha.

O važnosti arepe – malog mekanog peciva od posebnog kukuruznog brašna kojeg obožavaju u Južnoj Americi – govorili su predstavnici Kolumbije, ali i poznati hrvatski glazbenik, pjevač Cubisma, Ricardo Luque.

Ako jedeš arepu onda si bogat čovjek. Ona se jede u svakoj prilici, kaže Luque koji je na Okusima svijeta kao jedan od tri restorana koji kod Glazbenog paviljona pripremaju cjelokupne menije zemalja sudionica.

Tako njegov restoran Arepera Maracay priprema jela i pića iz Kolumbije i Brazila, restoran Žganjer kuha hrvatska i mađarska jela, a restoran Kristal američke i poljske specijalitete.

Uz kuhanje posjetitelji su uživali i u kratkim, animacijskim nastupima grupa na kojima su i samo mogli sudjelovati. Inače, sudionici festivala kažu kako se s manifestacijom poput Okusa svijeta do sad nisu nigdje susreli te da je dobro što će je i sami moći posjetiti i kušati sva ponuđena jela.

Okusi svijeta traju do subote. Kućice s hranom počinju raditi svaki dan u 17 sati i ostaju otvorene do 23:30. Na istoj lokaciji održavat će se i dječji program posvećen zemljama koje sudjeluju na 23. MFF-u.