Zbog remontnih aktivnosti u HE Lešće danas pojačano ispuštanje vode – iz HEP-a mole za razumijevanje

foto: HEP Proizvodnja d.o.o. – HE Lešće

Iz HEP-a javljaju da su u tijeku završne remontne aktivnosti u Hidroelektrani Lešće, koje zahtijevaju obustavu rada glavnih agregata u razdoblju od 4. srpnja do predvidivo 23. srpnja 2022. U razdoblju od 4. srpnja do ponedjeljka, 14. srpnja ispuštan je samo biološki minimum vode nizvodno od HE Lešće.

Završne remontne aktivnosti obuhvaćaju ispitivanja i puštanja u pogon agregata A u petak, 15. srpnja 2022., tijekom čitavog dana, a agregata B u 29. tjednu (u periodu od 20. do 22.07.2022.).

Tijekom završnih ispitivanja, agregati će u više navrata ulaziti i izlaziti iz pogona, te će se, tijekom rada agregata, nizvodno propuštati voda protoka do 65 m3/s.

Nakon uspješno završenih remontnih aktivnosti, agregat će raditi u ljetnom režimu, prilagođenom građanima (kupačima, veslačima, ribičima, izletnicima) koji u tom razdoblju češće borave na području nizvodno od hidroelektrane.

Do 15. rujna HE Lešće će, osim u iznimnim situacijama, raditi s pola kapaciteta s time da će se vodni val koji od hidroelektrane do ušća u rijeku Kupu putuje oko 8 sati, ispuštati samo noću.

Informacije o ljetnom režimu rada HE Lešće i o protoku vode za idućih 12 sati na lokacijama nizvodno od hidroelektrane dostupne su na aplikaciji lesce.hep.hr​.

HEP Proizvodnja poziva sve građane i korisnike rijeke Dobre nizvodno od HE Lešće da prilagode svoje aktivnosti opisanom režimu rada HE Lešće i moli za razumijevanje.