Članovi FA Matija Gubec iz Karlovca 14. srpnja uspješno su započeli dvotjednu turneju na Sardiniji!

U gradu QuartuSant’Elena, nedaleko najvećeg grada Sardinije Cagliarija, članovi “Gupca” sudjeluju na 37.izdanju međunarodnog festivala folklora Sciampitta. Sciampitta ove godine ugošćuje folklorne ansamble iz Kenije, Kolumbije, Irske, Srbije i Hrvatske.

Osim u Quartu Sant’Elena, gdje se je održano otvorenje festivala, Ansambl je nastupio u mjestu

Carbonia te sudjelovano na misi gdje je izveo nekoliko hrvatskih crkvenih pjesama. Narednihdana, plesati će, pjevati i svirati u SANT’ANNA ARRESI i MURAVERA, a završni koncert i zatvaranje festivala će se održati 20.srpnja u prekrasnm QUARTU S. ELENA.

Na festivalu, osim plesa, pjesme i glazbe, predstaviti će se i tradicijskom, kontinentalnom kuhinjom Hrvatske koju lokalno stanovništvo ima rijetku priliku kušati obzirom da je tradicijska kuhinja Sardinije mediteranska prehrana.

 

“Prvi dojmovi s festivala su nam su odlični! Nakon cjelodnevnog puta dočekali su nas nasmijani i topli domaćini, publika puna podrške, a već u par dana boravka ovdje, stekli smo divna prijateljstva s ostalim grupama te svakodnevnim druženjima samo potvrdili ono što svi mi folkloraši odavno znamo: Folklor zaista povezuje ljude, uči nas prihvaćanju, divljenju i poštivanju različitosti svih kultura koje na tom svom folklornom putu susrećemo!“ – izjavljuju članovi Ansambla.

Nakon 2 godine pauze zbog COVID-19 pandemije, Ansambl nastavlja svoju tradiciju predstavljanja kulturne i folklorne baštine Lijepe naše u inozemstvu te s ponosom ističu činjenicu da svoj grad, županiju i domovinu mogu prezentirati diljem svijeta.

Posebnu vrijednost ovog gostovanja krasi i činjenica da su većini plesača i glazbenika ovo prvi folklorni nastupi, prva iskustva međunarodnih gostovanja.

„Nismo ni slutili da dolaskom u Gubec, folklor može biti jedna prekrasna priča i aktivnost koja nas je oduševila.U ovih nekoliko dana boravka ovdje, najviše nas je razveselilo što su nas mnogi slučajni prolaznici zaustavljali na ulicama s pitanjima o našoj zemlji, plesovima i običajima. Kratko rečeno, zaista uživamo biti folklorni predstavnici Lijepe naše na ovom prekrasnom otoku!“ – ističu mladi članovi kojima je ovo prvo međunarodno gostovanje na folklornom festivalu.

Nakon festivala SCIAMPITTA u QuartuSant’Elena, Ansambl nastavlja gostovanje na drugom festivalu u mjestu Bolotana o čemu ćemo više naknadno pisati.