Budućim srednjoškolcima 232 slobodna mjesta u jesenskom upisnom roku

 

U 13 srednjih škola, kojima je županija osnivač, ukupno je upisano 1030 djece, a za jesenski upisni rok ostala su još 232 slobodna mjesta za niz programa i zanimanja.

Programi i zanimanja koji su ove godine uvedeni prvi put, a to su opća gimnazija s nastavom na engleskom jeziku u Gimnaziji Karlovac, modni tehničar u Srednjoj školi Duga Resa i vozač motornih vozila u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin, naišli su na veliki interes. Također, dobrom se pokazala i odluka o formiranju izdvojenog razreda  medicinskih sestara/tehničara opće njege u Ogulinu, odnosno u suradnji Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana s karlovačkom Medicinskom školom.

Za 10 programa i zanimanja u srednjim školama Karlovačke županije nije bilo interesa ni prijava, tako da za njih neće biti jesenskog upisnog, a to su: poljoprivredni tehničar u Prirodoslovnoj školi Karlovac;  metereološki tehničar u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac;  limar u Tehničkoj školi Karlovac; autolakirer, zidar i tesar u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac; finomehaničar u Srednjoj školi Duga Resa; strojobravar u Obrtničko-tehničkoj školi Ogulin, te opća gimnazija i automehaničar u Srednjoj školi Slunj.

Na sastanku se čulo kako je u srednjim školama bilo oko 200 upisnih mjesta više nego što je bilo učenika 8. razreda osnovnih škola, upravo kako bi se učenicima ponudila što šira paleta programa i zanimanja.

Rezultati upisa detaljno će se analizirati i nakon jesenskog upisnog roka, a u planu je i sastanak s predstavnicima grada Karlovca i ravnateljima osnovnih škola, kako bi se što više promovirala deficitarna zanimanja i unaprijedio sustav upisnih kvota, u skladu s potrebama tržišta rada.

Sadržaj preuezet: Upisi u srednje škole: ostala su 232 slobodna mjesta za jesenski upisni rok (kazup.hr)