Članovi FA Matija Gubec iz Karlovca sretno su se vratili sa dvotjedne turneje na Sardiniji!

Članovi “Gupca”, nakon 2 godine pauze zbog COVID-19 pandemije, sretno su se vratili sa dvotjednog gostovanja na 2 CIOFF® međunarodna festivala folklora na Sardiniji.

Inače, CIOFF® (Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicijske kulture) je međunarodna neprofitna udruga koja,kroz organiziranje međunarodnih festivala u gotovo svim zemljama svijeta, radi na očuvanju, promociji i širenju tradicijske kulture svih naroda svijeta. Godišnje se u svijetu organizira preko 300 međunarodnih festivala folklora, 1500 izložbi narodne umjetnosti i rukotvorina te preko 5000 radionica o tradicijskom plesu, glazbi i rukotvorinama. 15 milijuna izvođača, volontera i gledateljasudjeluje u CIOFF®aktivnostima diljem svijeta svake godine, a ujedno je jedina neprofitna organizacija sa statusom partnera UNESCO®-a.

Ansambl je član CIOFF®-a još od 1989.godine te zahvaljujući svojoj kvaliteti, uspješno prezentira naš grad, županiju i državu na spomenutim festivalima diljem svijeta unatrag 30 godina.

Pa tako i ove godine, na prvom dijelu gostovanja, sudjelovali su na 37.izdanju CIOFF® međunarodnog festivala folklora Sciampitta u mjestu Quartu St.Elena u neposrednoj blizini Cagliari-a, a na drugom dijelu turneje gostovali su u prekrasnom, brdovitom gradiću Bolotana u unutrašnjosti otoka.

Svoje dojmove sa ovog festivala i cijele turneje donosi nam voditeljica Ansambla Katarina Ratkaj:

“Na ovom festivalu bio je nešto drugačiji  koncept, svakodnevno smo putovali po gradovima diljem regije, a zbog velikih vrućina plesali u kasnim noćnim satima. Smješteni smo bili zajedno sa ostalih grupama koje su sudjelovale na festivalu što nam je posebno bilo simpatično zbog zajedničkih druženja s ostalim grupama iz Indije, Kolumbije i Kenije.

Svaki dan nastupali smo u drugom mjestu po centralnoj i sjevernoj Sardiniji te možemo reći da smo plesali gotovo na cijelom otoku. Na nastupima u mjestima Villaurbana, Monti, Bolotana, Ittiri i Oliena izveli smo ukupno 11 nastupa i dali više od 300 minuta programa.Ne smijem zaboraviti ni prilično nesnosne vrućine koje su zahvatile cijeli Mediteran, a s kojima smo seuspješno borili.

Zahvalni smo domaćinima na lijepom gostoprimstvu, publika nas je u svakom gradu dočekala punog srca i zaista smo uživali u svakom nastupu i povorci! Veliko je ovo iskustvo za naš pomlađeni ansambl, a s ponosom mogu reći da su dostojanstveno u zadnja dva tjedna nosili boje naše zastave i bili uzorni folklorni reprezentativci Lijepe Naše. Želim čestitati i njihovim roditeljima što su odgajajući ove mlade ljude napravili sjajan posao jer osim uzornog ponašanja, u njima je velik ponos prema svojoj baštini i kulturnom identitetu. Isto tako, želim zahvaliti na podršci i svima koji su pomogli da se ova turneja realizira. Zahvala od srca ide predsjedniku Ansambla dr. Željku Štajceru, članici UO i osobi koja je organizirala ovo gostovanje gđi. Kristinu Medarić, cijelom Upravnom odboru Ansambla, ostalim članovima, roditeljima i našim obiteljima na njihovoj podršci. Hvala i voditeljima orkestra Astrid Pavletić, Antonu Plemiću i Damiru Funduruliću, voditeljici pjevanja Ireni Božičević kao i neumornim garderobijerkama Martini Lukač i Ani Hajsan!

Izuzetno smo sretni što smo nakon duge 2 godine ograničenja druženja, plesa, pjesme i nastupa, ponovno mogli prezentirati naš grad, županiju i državu u inozemstvu jer time svijetu pokazujemo i prezentiramo naše kulturno bogatstvo čime smo izuzetno ponosni!“

Ansambl sada čeka mala ljetna stanka, a onda kreću u nove projekte za jesen i zimu, a što će nam pripremiti, neka ostane tajna do idućeg javljanja.