Početak demontažno – montažnih radova u toplinskim podstanicama u sklopu projekta Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu

Počeli su demontažno – montažni radovi opreme u toplinskim podstanicama u sklopu, za građane grada Karlovca vrlo bitnog, projekta Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu. Radovi su započeli u gradskoj četvrti Banija, a nakon toga će se proširiti i na ostale dijelove grada: Rakovac, Novi centar 3, Luščić, Grabrik, Novi Centar 1, Novi centar 2.

Izvođač radova je Zajednica ponuditelja ATO inženjering d.o.o. iz Osijeka i Mato el-d d.o.o. iz Ivanić Grada, a aktivnost se provodi u sklopu ugovora „Revitalizacija opreme na predajnom dijelu toplinskih podstanica i ugradnja upravljačkog sustava za vođenje i nadzor distribucijske mreže tzv. SCADA“.

Provedbom ovog projekta gubici toplinske energije bit će smanjeni s trenutnih 15% na manje od 8%, a planira se zamijeniti 15,7 kilometara vrelovodne mreže.

Cilj projekta je povećati energetsku učinkovitost isporuke toplinske energije građanima Karlovca i poslovnim subjektima, a osigurat će se i pouzdanost i sigurnost isporuke toplinske energije uz smanjenje gubitaka u distribuciji te će se stvoriti preduvjeti za cjelonoćno grijanje.

Revitalizacija će donijeti siguran i kontroliran rad karlovačkog centralnog toplinskog sustava te omogućiti bolju upravljivost i nadzor rada, kao i poboljšani sustav očuvanja energije tijekom rada sustava.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 kn od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 kn, a od kojih se 103.585.047,02kn financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.