Aktivnosti u sklopu ugovora Zamjena pumpnih agregata s ugradnjom frekventnih regulatora i revitalizacija sustava kemijske pripreme vode privode se kraju

U prostorima postrojenja Gradske toplane d.o.o. ovih dana ubrzano se radi kako bi se sve aktivnosti u sklopu ugovora Zamjena pumpnih agregata s ugradnjom frekventnih regulatora i revitalizacija sustava kemijske pripreme vodeprivele kraju prije početka nove ogrjevne sezone.

Podsjetimo, ugovor je sklopljen sa tvrtkom STRIX-ECO d.o.o. iz Zagreba u studenom 2022. godine.

Nedavno je u prostore Gradske toplane dostavljeno šest novih elektromotora koji se trenutno montiraju. Uz to, zamijenjena je i elektro oprema te dvije centrifugalne crpke.

Navedene aktivnosti provode se u sklopu projekta Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu te će se, uz zamjenu opreme u postrojenju Gradske toplane, također zamijeniti i oprema u toplinskim podstanicama, kao i veliki dio vrelovodnih cijevi, a sve s ciljem povećanja energetske učinkovitosti centralnog toplinskog sustava te stvaranja tehničkih preduvjeta za nastavak isporuke toplinske energije na pouzdan i siguran način.

Proizvodnja toplinske energije temeljit će se na obnovljivim izvorima energije, ponajviše geotermalne energije, što će rezultirati manjim gubicima toplinske energije te manjom emisijom stakleničkih plinova. Korištenjem centralnog toplinskog sustava zagarantirana je sigurnost, raznovrsnost i redundantnost te mogućnost upotrebe raznovrsnih obnovljivih izvora energije.

Projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ sufinancira se sredstvima Europske unije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 133.872.862,00 kn od čega su prihvatljivi troškovi 128.222.862,00 kn, a od kojih se 103.585.047,02 kn financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova, putem ITU mehanizma.