Predstavljanje „Priručnika za preparaciju kukaca“

Predstavljanje „Priručnika za preparaciju kukaca“ će se održati u srijedu, 28. rujna 2022. u 10 sati u Gradskom muzeju Karlovac (Mala dvorana), Strossmayerov trg 7, Karlovac

Kad bi nestalo čitavo čovječanstvo, svijet bi se ubrzo povratio u stanje bogate ravnoteže koje je postojalo prije deset tisuća godina. Kad bi nestalo kukaca, okoliš bi zapao u kaos.

 Edward Osborne Wilson

Viši kustos Prirodoslovnog odjela Muzeja grada Karlovca Luka Čorak i kustos pedagog Muzeja grada Karlovca Karlo Mandić predstavit će „Priručnik za preparaciju kukaca“ kojeg su autori. Po predstavljanju Priručnika bit će održana entomološka radionica za djecu i odrasle u kojoj možete sudjelovati kako biste se okušali u preparaciji kukaca.

Priručnik je zamišljen kao publikacija za djecu koja žele naučiti više o dobu kukaca u kojem živimo.Kukci su sastavni dio naših života i bez njih bi naši životi bili znatno teži. Priručnik je rezultat višegodišnjeg iskustvakoje je nastalo provođenjem radionica preparacije kukaca te neprestanim usavršavanjem i nadograđivanjem stručnih znanja. Ovim entomološkim priručnikom djeci će se omogućiti učenje o entomologiji – grani biologije koja proučava morfologiju, evoluciju, životne navike kukaca, njihovu ekologiju, načine na koje se razmnožavaju te njihove srodstvene odnose.

Priručnik je prilagođen za uzrast djece od četvrtog do osmog razreda osnovne škole, a uz pomoć roditelja ili učitelja mogu ga koristiti i mlađa djeca. Djeca će kroz priručnik saznati kako izgleda svakodnevni posao stručnjaka koji se bave entomologijom. Priručnik se sastoji od sedam cjelina kroz koje će se djeca upoznati i s pomagalima i metodama lova kukaca, dok će kroz glavni dio priručnika usvojiti proces preparacije kukaca i pripremu za zbirke koje imaju važnu ulogu u prirodoslovlju i svakodnevnom muzejskom radu.

Recenzenti priručnika su muzejska savjetnica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr.sc. Renata Brezinščak i profesor mentor Marko Šegavić. Suradnici na priručniku su Denis Stošić kao autor fotografija i dizajnerski studio BOLFEKi kao autori oblikovnog rješenja.

Na dan predstavljanja „Priručnik za preparaciju kukaca“ će se moći kupiti u muzejskoj suvenirnici po promotivnoj cijeni od 20 kuna, dok će redovna cijena biti 30 kuna, a moći će se naći u suvenirnicama Gradskog muzeja Karlovac, Starog grada Dubovca i Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

 

Priručnik je financijski podržan od strane Grada Karlovca.