Edukativne radionice po projektu „Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava“

Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske u suradnji s Josip Kovačić, dr.med. specijalist interne medicine, subspecijalist gastroenterolog provodi edukativne radionice u gradovima Gorskog Kotara.

Karcinom debeloga crijeva, nakon karcinoma pluća i dojke, najčešći je uzrok pobolijevanja i smrtnosti od zloćudnih bolesti. Stoga je prevencija i rano otkrivanje bolesti probavnoga sustava važan dio zdravstvene zaštite cjelokupnog pučanstva. Sa svrhom senzibilizacije stanovništva o očuvanju i unaprjeđenju zdravlja te ranom otkrivanju bolesti tijekom pet mjeseci provedbe projekta „Primarna i seknudarna prevencija bolesti probavnog sustava“ provesti će se tri edukativne radionice.

Prva edukativnu radionicu po projektu „Primarna i seknudarna prevencija bolesti probavnog sustava“ provedena je u subotu 10. rujna ove godine u Domu kulture Lukovdol, Vrbovsko.Sudionici radionice saznali su da je cilj primarne prevencije spriječiti nastanak bolesti. U tom smislu najvažnije je educirati stanovništvo o zdravom načinu prehrane i općenito o zdravom načinu života, promjeni štetnih navika i održavanju optimalne tjelesne mase, a ujedno i o alarmantnim simptomima zbog kojih bi se trebali žurno javiti liječniku. Također su saznali da je cilj sekundarne prevencije otkriti bolest u što ranijoj fazi radi veće mogućnosti izlječenja, spriječiti napredovanje već postojeće bolesti i razvoj komplikacija. Svrha sekundarne prevencije je postizanje maksimalne kvalitete života za bolesnika, uz što manju potrebu za bolničkim liječenjem.

 U srijedu 28. rujna ove godine s početkom u 17:30 sati u Velikoj Vijećnici Grada Delnice na adresi Trg 38. brigade HV 37 održat će se druga edukativna radionica po projektu „Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava“.

 Treća edukativna radionica po projektu „Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava“ održat će se u subotu 8. listopada ove godine u u Kaštelu Petra Zrinskog, Ul. Petra Zrinskog 3,Čabar s početkom u 10 sati.

Edukativne radionice financira Primorsko-goranska županija s 15.000,00 kuna te su besplatne za sve zainteresirane.Prostor za njihovo održavanje osigurali su Grad Čabar, Grad Delnice i Grad Vrbovsko.