DANI EUROPSKE BAŠTINE 2022. / stručno vodstvo za građane s temom arhitekture Trga Petra Zrinskog

U petak, 7. listopada s početkom u 10 sati, u organizaciji Muzeja grada Karlovca i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Karlovcu, održat će se obilazak uz stručno vodstvo za građane, s temom arhitekture i stila uličnog niza kuća na Trgu Petra Zrinskog, odnosno Šetališta Franje Tuđmana. Obilazak se održava u okviru manifestacije Dani europske baštine 2022.
Krajem 18. stoljeća, u atmosferi intenzivnog razvitka trgovine i privrede kada se stvara karlovački građanski sloj, nasuprot banskom bastionu i uz glavnu državnu cestu počinje se graditi ovaj niz stambenih objekata s unutarnjim dvorištima, sa stilskim značajkama klasicizma, odnosno bidermajera – stila koji će okarakterizirati predmete umjetničkog obrta i interijere bogatijeg trgovačkog sloja.
U tom periodu ove su kuće u nizu drvene, na jednako parceliranim česticama kvadratnog oblika, s dvorištima oko kojih su podignuta dvorišna krila s magazinima i spremištima. Tek s početkom 19. stoljeća dopušta se graditi kuće od čvrstog materijala, i tada su ove izvorne, drvene, kuće zamijenjene novima, te je njihova rekonstrukcija dovršena do 1840. godine – otprilike kada je dovršena i rekonstrukcija Jozefinske ceste, obilježena podizanjem obeliska s miljokazom s oznakom udaljenosti od Beča i Senja.
Taj niz jednokatnih kuća postaje fasada grada pred tvrđavom, svojevrsna revija i povijesni slijed stilova arhitekture tijekom 19. stoljeća, prezentiran najkvalitetnijim primjerima na prometnom mjestu čvorišta putova prema Jadranu i kontinentu. Napomenimo i da je ovakav planski izrađen kompleks zgrada s dva pročelja i zajedničkim dvorištem jedinstven u Hrvatskoj. Je li autor tog pristupa jedan od karlovačkih fortifikacijskih inženjera, zapravo prvih „urbanista“, Martin Pinczner, Josip Stiller ili netko treći, još ostaje utvrditi.
Gdje je početkom 19. stoljeća bila karlovačka pošta? U kojoj kući je živjela Karlovčanka koja je postala dvorska dama belgijskoga dvora, a čije vlasništvo je bio prvi „cilindar“ ikad viđen u Karlovcu? Na ova, kao i na mnoga druga pitanja, saznat ćete odgovor ako nam se pridružite u šetnji.
Stručno vodstvo: Jelena Mužar Smenderovac
Mjesto okupljanja: kod Spomenika žabi, autora Stjepana Gračana, na početku Promenade