Projekt „Dajmo zemlji da može dati nama“ promiče održivost i pomaže resocijalizaciji beskućnika

U utorak, 18. listopada, obilježen je početak realizacije projekta „Dajmo zemlji da može dati nama“ Udruge Milosrđe – Centar za beskućnike iz Karlovca. Riječ je o projektu odabranom u sklopu dm-ovog natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje kojim Udruga dodatno potiče 60 korisnika na brigu o očuvanju i zaštiti okoliša te održivom korištenju prirodnih resursa.

Realizacija projekta uključuje postavljanje kompostane koja će omogućiti propisno zbrinjavanje te ponovno korištenje velike količine bio otpada kojeg korisnici prikupe prilikom obrađivanja zemlje na lokaciji Udruge, ali i obavljanja javnih radova za potrebe lokalne zajednice. Provedba projekta omogućit će i širenje voćnjaka sadnjom 100 novih stabala voćaka na površini na kojoj korisnici Udruge već brinu o okolišu.

„Naš cilj je sugrađanima koji su ostali bez primanja i krova nad glavom ponuditi privremeno sklonište te pomoć kako bi se lakše resocijalizirali. Uz aktivnosti provedene s ciljem socijalnog uključivanja, korisnike nastojimo educirati o važnosti brige za okoliš te pravilnom gospodarenju otpadom, no zbog nedostataka sredstava dosad nismo imali odgovarajuću infrastrukturu koja bi nam omogućila zbrinjavanje svog otpada. Zahvalni smo dm-u što su naš projekt prepoznali kao društveno značajan i omogućili nam da među karlovačkim beskućnicima promičemo brigu o okolišu čime pridonosimo i njihovom boljem uključivanju u društvo“, izjavio je Petar Banić, predsjednik Udruge Milosrđe – Centar za beskućnike.

Na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji, a projekt „Dajmo zemlji da može dati nama“ jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm odabrao i u čiju će realizaciju uložiti ukupno više od 800.000 kuna.

„Natječajem {ZAJEDNO} za zelene ideje dm podržava projekte koji dugoročno doprinose održivosti pojedine lokalne zajednice. Projekt „Dajmo zemlji da može dati nama“ iniciran je s istom svrhom, te korisnicima Udruge omogućava da primjenjuju principe održivog razvoja prilikom obavljanja radova kojima dugoročno doprinose boljitku zajednice. Drago nam je što se realizacija ove plemenite ideje događa u istom mjesecu u kojem obilježavamo Svjetski dan beskućnika i što smo skrenuli pozornost na to da postoje brojni načini na koje beskućnike možemo uključiti u zajednicu“, istaknula je Martina Markota, voditeljica odnosa s javnošću u dm-u.

Natječajem i realizacijom ekoloških projekata dm želi pokazati da je svaki korak prema stvaranju održivije budućnosti bitan te potaknuti što veći broj građana da razmišljaju i djeluju održivo u svakodnevnom životu.

Više informacija o odabranim projektima možete pronaći na internetskoj stranici jednizadrugezajedno.hr.