MOVEMBER: ŠTO SE KRIJE IZA TRENDA PUŠTANJA BRKOVA U STUDENOM?

Pokret Movember promoviranjem brkova kao simbola muškosti osvještava javnost o zdravstvenim problemima muškaraca. Naziv Movember dolazi od spoja engleskih riječi november (studeni) i moustache (brkovi) budući da se obilježava svake godine diljem cijeloga svijeta u mjesecu studenom. 2004. godine s ovim aktivističko-zdravstvenim pokretom je započela udruga Movember Foundation u Australiji i Novom Zelandu, da bi se kasnije proširio diljem zemaljske kugle.

Namjera pokreta je senzibilizirati javnost i upozoriti na bolesti koje tradicionalno pogađaju mušku populaciju, poput raka prostate, raka testisa, depresije i drugih.

Muškarce se potiče da barem jednom godišnje otiđu na detaljni liječnički pregled kako bi se prevencijom i ranim otkrivanjem spriječile i smanjile opasnosti od raka, potiče ih se na zdrav život što uključuje tjelovježbu, bavljenje športom, zdravu prehranu, sudržavanje od alkohola, cigareta i droga te ispunjen društveni život.

Ovaj hvalevrijedan i jedinstven pokret djeluje i u Lijepoj Našoj gdje se posljednjih nekoliko godina obilježava raznim aktivnostima. Stoga u mjesecu studenom ponosno pustite brkove kao simbol muškosti i podrške brizi o muškome zdravlju te tjelesnoj dobrobiti.

No, ono još važnije od toga, promijenite životne navike, započnite vježbati i zdravo jesti, ostavite se pušenja i alkohola te okrenite novu stranicu u svome životu.

Posebno naglašavamo tjelovježbu i šport budući da po svim istraživanjima upravo Hrvati najmanje vježbaju od svih europskih naroda. Vrijeme je da to promijenimo! Ako se sami ne brinete o sebi – tko će?