Izlet u sklopu projekta „Hodaj i podrži ME!“

U organizaciji Udruge za oboljele od ME, disautonomije i fibromialgije u nedjelju, 13. studenog, održana je zadnja aktivnost tj. društveni izlet na Petrovu goru prema projektu „Hodaj i podrži ME!“ kojeg financira Karlovačka županija.

Izletu se pridružilo 20 –ak sudionika, članova drugih udruga te njihovi članovi obitelji. Odrađena je kratka šetnica pod vodstvom člana Planinarskog društva Dubovac, oko restorana Muljava gdje je druženje i nastavljeno. Pojedini sudionici zbog lošeg zdravstvenog stanja nisu šetali ali su nam se pridružili u restoranu Muljava. Cilj projekta je osobe s invaliditetom uključiti u zajednicu te utjecati na prevenciju osjećaja izoliranosti i usamljenosti. Baveći se planinarenjem/šetanjem osoba postaje aktivna, ima društvo, ispunjeno slobodno vrijeme, ruši predrasude te pridonosi inkluziji. Na taj način želimo osobe s invaliditetom potaknuti da ojačaju te se povežu s drugima u druženju i razgovoru i obogate društveni život. Kroz fizičku aktivnost mogu sklopiti nove kontakte/poznanstva što potiče motivaciju, potiskuje osjećaj manje vrijednosti i potiče osjećaj pripadnosti.

U sklopu projekta „Hodaj i podrži ME!“ održali smo i dvije psihološke radionice kao potpora osobama s invaliditetom i kroničnim bolestima pod nazivom „Anksioznost-nisi sam!“ i „A šta kad bol preuzme život?“.