Swap party u Eko Panu

Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode poziva vas na “???? ?????” u petak 25.11. od 18 do 21.00 u prostorijama Eko Pana (Radićeva 12, Karlovac).
Swap party ili zabava zamjene odjeće organizirana je u sklopu “Hrvatskog tjedna održive mode” koji se održava od 21. do 27. studenog na različitim lokacijama diljem Hrvatske. https://tinyurl.com/wbe3p23b
 “Hrvatski tjedan održive mode” (Croatian Sustainable Fashion Week) ima za cilj promovirati koncept održive i cirkularne mode i aktivno se suprotstaviti konzumerizmu, kulturi bacanja i golemoj količini otpada koji je posljedica takve prakse. U ovom je tjednu zadatak udruga osnažiti građane i građanke za izgradnju održivijeg odnosa s modom i smanjenje nastanka tekstilnog otpada. Glavna aktivnost “Hrvatskog tjedna održive mode” su sajmovi razmjene odjeće koji će se odvijati na raznim lokacijama u Zagrebu, Karlovcu, Puli i Splitu. U organizaciji Tjedna sudjeluju udruge Zelena akcija, Vestigium, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Krugovi, Sunce – Split, Zelena Istra i Udruga Eko Pan u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada.
Riješite se vama već dosadnih komada odjeće i udomite nove u ugodnom i prijateljskom okruženju!
 Š?? ?? ???? ??????
Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi razmijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti te ih zamijenili novima koje će koristiti.
Razmjenom starim stvarima dajemo novi život s novim vlasnicima_cama, a pritom i mi postajemo vlasnici_e novih-starih stvari.
???? ć? ?? ??????????
Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene odjeće, obuće ili modnih dodataka, neovisno o godišnjem dobu.
Stvari donesete u Eko Pan (Radićeva 12) gdje ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.
Dodijelit ćemo vam po 1 bon za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmjenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.
Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni.
? ??????? ??š?? ???ć? ?? ???? ?????!
?. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
?. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
?. Više od polovice tekstila izrađeno je od fosilnih goriva, odnosno poliestera.
?. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
?. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
?. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
?. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!
♻️
Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma!